Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig klooster "St. Vincentiushuis" in Neerkant

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 28
5758AR Neerkant (gemeente Deurne)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1915

(1 recensie)

Beschrijving van Voormalig klooster "St. Vincentiushuis"

Inleiding Aan de westelijke zijde van de Dorpsstraat staat, op korte afstand van de openbare weg, het voormalige R.K. KLOOSTER, genaamd St. Vincentiushuis, gebouwd in 1915 in opdracht van het Neerkantse R.K. kerkbestuur naar een ontwerp van J. Heijkants (Erp). Het Liefdegesticht bestond uit een zusterhuis (zusters Franciscanessen, van Veghel) met vergaderzaal, schoollokalen en gasthuis. Het kloostergebouw staat in de kom van Neerkant, dat in 1944 het toneel was van zware gevechten. Het kloostergebouw is ter plaatse één van de laatste gebouwen dat nog herinnert aan het vooroorlogse dorp. Omschrijving Het gebouw heeft een H-vormige plattegrond en bestaat uit een parallel aan de Dorpsstraat gesitueerd tweelaags hoofdgebouw onder afgeplat schilddak met tuile-du-nord pannen, dat wordt geflankeerd door twee haaks op de straat geplaatste eenlaags zijvleugels onder mansardedak, gedekt met tuile du nord pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en geleed met banden van strengperssteen. De symmetrische voorgevel heeft op de begane grond en de verdieping zesruits schuifvensters, waarvan de bovenlichten elk een vierruits verdeling hebben. Een hoge middenrisaliet met topgevel domineert de voorgevel. De topgevel is voorzien van vlechtingen en kunststenen afdeklijsten. De voordeur met zij- en bovenlichten bevindt zich in een portiek, waarboven, geflankeerd door halfvensters met een dito indeling als de zesruiters, een kalkstenen beeld (ca. 1905) van de H. Vincentius met een tweetal kinderen is geplaatst. Tussen portiek en beeld is in gele strengperssteen in het metselwerk de naam van het klooster aangebracht ("St Vincentius-huis"). Een forse goot, geplaatst op klossen, sluit de gevels af. De achtergevel heeft op de verdieping een ritmische indeling met vensters als in de voorgevel. Op de begane grond zijn deze vensters deels gekoppeld. Op de begane grond is tevens een vleugeldeur met achtdelig bovenlicht. Boven de gootlijst is een laadluik met overstek en hijsinrichting geplaatst. De zijvleugels hebben aan de oostelijke zijde een deels gewijzigde gevelindeling; terwijl ook de roedeverdeling plaatselijk gewijzigd is. Waardering Het klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de periode omstreeks 1900 en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster met annexen. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de eenvoud van stijl, het materiaalgebruik en de ornamentiek die het ideaal van dienstbaarheid uitdragen en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Heijkants. Het is relatief gaaf bewaard gebleven en is als congregatieklooster zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517786
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Voormalig klooster "St. Vincentiushuis"
3
Recensie door: ()
het is een statig gebouw, mooi in zijn eenvoud
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig klooster "St. Vincentiushuis" in Neerkant

Willibrordusput

Hof 8
Meijel (Gemeente Peel en Maas)
Willibrordusput, gebouwd in 1899 op een oude bron.

Oude grenssteen

Hof 8
Meijel (Gemeente Peel en Maas)
Oude grenssteen, daterende uit 1648. Destijds de scheiding vormend tussen de Zeven Provincien en Oostenrijk. De paal is aan de ene zijde voo..

De Kapelanie

Kalisstraat 1
Meijel (Gemeente Peel en Maas)
V.m. Kapelanie, daterend uit 1752. Gepleisterd pand onder pannen zadeldak tussen puntgevels. De puntgevel aan de straatzijde heeft met de ge..

Kazemat K 21

Vossenberg bij 1
Baarlo (Gemeente Peel en Maas)
Inleiding Aan de noordwestelijke (achter) zijde van de Vossenberg, in de bosrand, ligt de B-kazemat K21, als onderdeel van de gelijknamige ..

Kazemat K 22

Vossenberg bij 1
Baarlo (Gemeente Peel en Maas)
Inleiding In de bosrand aan de zuidzuidoostelijke (front)zijde van de Vossenberg ligt als onderdeel van de gelijknamige accesverdediging, d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig klooster "St. Vincentiushuis" in Neerkant

Foto's (1)