Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkapel familie "de Maurissens" in Vlierden

Graf Begraafplaats

Bij Oude Torenweg 15
5750AA Vlierden (gemeente Deurne)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Grafkapel familie "de Maurissens"

Inleiding Op een kleine verhoging, die in het landschap met oude akkerbodems ten zuidoosten van Vlierden de plaats van een vijftiende-eeuwse kapel markeert, staat de GRAFKAPEL van de adellijke familie De Maurrissens, die het in 1965 gesloopte huis Baarschot aan de Bronweg te Vlierden bewoonden. De grafkapel dateert uit 1926. De bescherming beperkt zich tot de grafkapel, die als kleine opslagplaats dient. Omschrijving De grafkapel heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een klein plat dak dat is begroeid. Het dak is gesteld op gemetselde hoekpijlers op een doorlopend basement en wordt aan de voorzijde afgesloten met een hardstenen puntgevel met deklijsten, waarop de inscriptie: "Ridder de Maurrissens. De eerste steen gelegd door de hooggeborene Arnestine Euphrasie Virginie Alexandrine Freule de Maurrissens, 2-10-1926". Het metselwerk tussen de hoekpijlers, alsmede de eenvoudige opgeklampte toegangsdeur, dateren van later datum. In het interieur op de vloer een hardstenen zerk met een ingebeiteld kruis en de inscriptie: "R.I.P.". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de grafcultuur van de elite, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het familiegraf, in het bijzonder gerelateerd aan de ligging. Het heeft architectuurhistorisch belang door de sobere stijl en detaillering. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517784
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafkapel familie "de Maurissens" in Vlierden

Johanna Elisabeth

Molenhuisweg 4
Vlierden (Gemeente Deurne)
Molen. Ronde bakstenen beltmolen.

Voormalige pastorie

Pastoriestraat 23
Vlierden (Gemeente Deurne)
XVIIIe eeuwse dorpswoning met dwars zadeldak tussen zijtopgevels; dakruiter; gepleisterde voorgevel.

Voormalige molenhuis

Molenhuisweg 7
Vlierden (Gemeente Deurne)
Het "Molenhuis", bestaande uit een vermoedelijk 17e eeuws, gedeeltelijk onderkelderd woongedeelte zonder verdieping onder met blauwe Holland..

Voormalige boswachterswoning met karschop

Rijntjesdijk 3
Vlierden (Gemeente Deurne)
Inleiding Ten zuiden van de Rijntjesdijk staat, parallel aan de openbare weg, een voormalige BOSWACHTERSWONING annex boerderij, daterende u..

Particuliere begraafplaats Wiegersma

Rijntjesdijk 3
Vlierden (Gemeente Deurne)
Inleiding Ten zuiden van de voormalige boswachterswoning en boerderij Rijntjesdijk 3 bevindt zich een BEGRAAFPLAATS, eigendom van de famili..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)