Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij "La Trappe" (Zeilberg) in Deurne

Boerderij

Riet 10
5754PG Deurne
Noord Brabant

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van Langgevelboerderij "La Trappe" (Zeilberg)

Inleiding De BOERDERIJ La Trappe, gelegen aan de westelijke zijde van Riet, is een ontginningsboerderij, gesticht door de paters Trappisten in de laat achttiende- en vroeg negentiende-eeuwse Peel-ontginningen ten oosten van Deurne en Walsberg. De boerderij werd in 1878 als belegging gebouwd, maar op deze locatie stond al eerder een boerderij, eveneens geëxploiteerd door de in Deurne (Stationsstraat, huidige nummer 19) gevestigde monniken, die juist in deze tijd hun rentree in Nederland maakten. Omschrijving De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een wolfdak met oud Hollandse pannen. De hoog opgetrokken gevels zijn gemetseld in handvorm baksteen en worden afgesloten door een muizetandlijst. Het nog aanwezige houten gebint is middels smeedijzeren muurankers aan het muurwerk verankerd. Vensters en deuren hebben nog grotendeels de oorspronkelijke indeling. In de westelijke eindgevel is rechts van een keldervenster met bovenstaand opkamervenster een zesruits schuifvenster aangebracht. Op de kapverdieping twee openslaande vensters met kleine roedenverdeling. In de langsgevel een opgeklampte deur, geflankeerd door zesruits schuifvensters met luiken; een opgeklampte deur met gedeeld bovenlicht; een achtruits houten stalvenster met bovenliggend luik naar de taszolder; een getoogde opgeklampte inrijpoort en een tweede dito poort, geflankeerd door twee achtruits houten stalvensters. De gevel wordt aan de oostelijke zijde afgesloten door een opgeklampte deur. De indeling van het woonhuis is nog grotendeels oorspronkelijk. Bijzonder is dat niet alleen het woonhuis, maar ook het bedrijfsgedeelte voor een deel onderkelderd is. Mogelijk is dit oorspronkelijk een fruitkelder geweest, maar het is ook mogelijk dat het een voormalige gierkelder betreft. De boerderij heeft een erf, waarop vier oude linden en is gelegen temidden van enkele oude hoogstam appelboomgaarden. Waardering De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel, vooral vanwege de betrokkenheid van de toentertijd sinds kort weer in Nederland actieve Trappisten en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek en de traditionele streekeigen vormen. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517783
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij "La Trappe" (Zeilberg) in Deurne

Watermolen (Deurne), gelegen aan het beekje De Vlier

Haageind 62
Deurne
Waterradmolen aan het beekje de Vlier. De jaarankers gevel 1631, maar het huidige gebouw schijnt uit 1690 te dagtekenen. In 1816 buiten werk..

Klein Kasteel (ook "Oud Huis")

Haageind 60
Deurne
Klein Kasteel. Oorspronkelijk residentie van de heren van Deurne en "het hoff van Doirne" geheten; later in allerlei andere handen, meestal ..

Kasteelboerderij Gedekt met een rieten dak met voet van pannen; houten kruiskozijnen

Haageind 61
Deurne
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype; rieten dak met voet van pannen; houten kruiskozijnen; jaarankers 1804.

Ruïne Groot Kasteel (ook "Huis te Deurne")

Haageind 37
Deurne
KASTEEL. Omstreeks 1460 vv. door de heren van Deurne gebouwd en bewoond. In 1651, met de heerlijkheid Deurne, gekocht door Rogier van Leerda..

Maria-Antoinette: ronde bakstenen korenmolen op belt (Zeilberg)

Zeilbergsestraat 98
Deurne
Molen. Ronde bakstenen korenmolen op belt.

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij "La Trappe" (Zeilberg) in Deurne