Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wilhelminahoeve in Helenaveen

Boerderij

Soemeersingel 97
5759RC Helenaveen (gemeente Deurne)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Wilhelminahoeve

Inleiding. De BOERDERIJ, genaamd Wilhelminahoeve, is van het kop-romp type, gelegen aan de westelijke zijde van de Helenavaart en maakt deel uit van een reeks boerderijen te Helenaveen, die de Maatschappij Helenaveen gebouwd heeft met steun van het Koning Willem III-fonds. De Wilhelminahoeve is gebouwd in 1908 en vertoont typologisch verwantschap met de, gedeeltelijk gesloopte, in 1912 gebouwde Oranjehoeve, en de in 1913 gebouwde Willem III hoeve, die beide eveneens aan de westelijke zijde van de Helenavaart zijn gesitueerd. De Wilhelminahoeve ligt op kleine afstand van de Helenavaart, aan de Soemeersingel. De opzet van deze boerderijen is geheel afgestemd op de melkveehouderij, die nieuwe welvaart op de ontgonnen veenbodem moest brengen. Elk van de boerderijen is gelegen aan één van de oudere vaarten, aangelegd volgens het drietandsysteem. De voor de bouwtijd zeer forse stallen en de ruime zuivelkelder onder het woonhuis zijn uitvloeisel van de grootschalige aanpak. Beschrijving. De boerderij heeft een globaal rechthoekige plattegrond, staat haaks op de as van de Helenavaart en bestaat uit een oostelijk deel met woonhuis en een aangebouwd westelijk bedrijfsdeel met stal en bovenliggende taszolder. Het geheel is eenlaags en voorzien van zadeldaken, gedekt met betonpannen (woonhuis) en muldenpannen (bedrijfsdeel). Het woonhuis heeft een globaal vierkante plattegrond en een symmetrisch opgezette, aan de oostelijke zijde van het huis staande voorgevel, met op de begane grond een reeks van vier zesruiters, waarboven in hoogreliëf de naam van de boerderij en een tweetal vierruits vensters. Het interieur van het woonhuis heeft nog onderdelen van de de oorspronkelijke indeling. Het bedrijfsdeel is vanuit de oostelijke zijde toegankelijk via de voormalige voorstal. In de oostelijke gevel bevindt zich een opgeklampte vleugel-inrijpoort. De taszolder is via de westelijke gevel toegankelijk, alwaar zich ook een inrijpoort bevindt. Het gebouw heeft nog gedeelten van de oorspronkelijke grenen kappen. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek en de van de traditionele streekeigen vormen afwijkende opzet. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de te beschermen nederzetting Helenaveen en directe omgeving. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is typologisch zeldzaam in dit deel van Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517781
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wilhelminahoeve in Helenaveen

Keuterboerderij: woonhuis

Soemeersingel 75
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Het eenvoudige WOONHUIS staat parallel aan de Helenavaart. Het dateert uit ca. 1915. Omschrijving Het eenlaags pand heeft een ..

Keuterboerderij: kleine schuur annex karschop

Soemeersingel 75
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Westelijk van het woonhuis, met de nok haaks op de vaart, staat een kleine SCHUUR annex karschop. Het gebouw dateert eveneens uit..

Emmahoeve: boerderij

Kaasweg 2
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding De BOERDERIJ Emmahoeve, gelegen aan de Helenavaart, bestaat uit een bedrijfsdeel met grote veestal en een aangebouwd woonhuis. H..

Emmahoeve: varkensstal annex schuur

Kaasweg 2
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Onderdeel van de Emmahoeve is de ten noorden van de boerderij staande VARKENSSTAL annex SCHUUR. Het gebouw behoort, net als de va..

Willem III Hoeve

Soemeersingel 127
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding De BOERDERIJ, genaamd Willem III hoeve is van het kop-romp type, gelegen aan de westelijke zijde van de Helenavaart en maakt deel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wilhelminahoeve in Helenaveen

Foto's (1)