Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige turfstrooiselfabriek in Helenaveen

Nijverheid Industrie

Rector Nuijtsstraat 13 a
5759RG Helenaveen (gemeente Deurne)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Voormalige turfstrooiselfabriek

Inleiding Direct aan de noordelijke zijde van een zijvaart van de Helenavaart staat de voormalige TURFSTROOISELFABRIEK met aangebouwde DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1881 door de Maatschappij Helenaveen. Omstreeks 1925 is het meest westelijke woonhuis verbouwd. In het fabrieksgebouw is in 1997 een plaatwerkerij gevestigd. De fabriek, en in mindere mate de aangebouwde woonhuizen, zijn ten behoeve van de nieuwe functie omstreeks 1985 belangrijk uitgebreid en verbouwd. Met name aan de zuidelijke en westelijke zijde is het oorspronkelijke aanzien echter goed bewaard gebleven. Omschrijving De oorspronkelijke plattegrond van de tweelaags fabriek was een rechthoekige. Door de latere uitbreidingen is deze vorm aan de noordelijke zijde gewijzigd. De tweelaags woonhuizen zijn aan de westelijke zijde in het verlengde van de fabriek gebouwd. Het geheel is opgetrokken in baksteen en wordt gedekt door zadeldaken, die gedeeltelijk zijn afgewolfd en gedekt met muldenpannen. De zuidelijke gevel, die aan de zijvaart van de Helenavaart gesitueerd is, heeft zesruits schuifvensters en hijsluiken op de verdieping en diverse inrijpoorten op de begane grond. De oostelijke gevel is geheel vernieuwd naar de oude vorm. De westelijke gevel is grotendeels blind. De indeling van de begane grond is geheel gewijzigd. Van belang is de oorspronkelijke onbeschoten kap met drievoudig eiken hangwerk, die nog geheel aanwezig is. De trekbalken zijn beplankt. De aangebouwde woonhuizen hebben een rechthoekige plattegrond, tellen twee bouwlagen en worden gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen en terracotta windveren. De noordelijke gevel is de meest oorspronkelijke. Op de begane grond een paneeldeur met bovenlicht, met aan de linkerzijde drie zesruits schuifvensters. Op de verdieping twee vierruits schuifvensters. Het oostelijke woonhuis is minder gaaf bewaard gebleven dan het westelijke. Met name de vensterindeling van het oostelijke huis is gewijzigd. Waardering De voormalige turfstrooiselfabriek is van algemeen belang. Het gebouw geeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de ontginning van het Peelgebied, het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de turfstrooiselfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde door de sobere vormen die een uitdrukking zijn van een technische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de ontginning van nederzetting Helenaveen. Het is typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517780
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige turfstrooiselfabriek in Helenaveen

Zondagsschool

Soemeersingel 27
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de N.H. en Gereformeerde kerk te Helenaveen staat de bijbehorende ZONDAGSSCHOOL, daterende uit omstre..

NH en Gereformeerde kerk

Soemeersingel 25
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding De N.H. EN GEREFORMEERDE KERK te Helenaveen is een eenvoudig zaalvormig kerkgebouw dat in de architectuur elementen van Waterstaa..

Predikantenwoning met aangebouwde schuur

Soemeersingel 25
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding De PREDIKANTENWONING met aangebouwde SCHUUR te Helenaveen is gesitueerd naast de N.H. en Gereformeerde kerk en dateert uit 1867. ..

Keuterboerderij: woonhuis

Soemeersingel 75
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Het eenvoudige WOONHUIS staat parallel aan de Helenavaart. Het dateert uit ca. 1915. Omschrijving Het eenlaags pand heeft een ..

Keuterboerderij: kleine schuur annex karschop

Soemeersingel 75
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Westelijk van het woonhuis, met de nok haaks op de vaart, staat een kleine SCHUUR annex karschop. Het gebouw dateert eveneens uit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige turfstrooiselfabriek in Helenaveen