Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met schuur in Helenaveen

Boerderij

Kaasweg 10
5759RN Helenaveen (gemeente Deurne)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1910


Beschrijving van Boerderij met schuur

Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Helenavaart staat een voormalige BOERDERIJ met SCHUUR, daterende uit omstreeks 1910. De boerderij is mede gebouwd met middelen uit het in 1889 ingestelde Koning Willem III-fonds. Ook dit sobere, eenlaags bakstenen gebouw staat haaks op de as van de Helenavaart. Omstreeks 1950 is tegen de achtergevel een kleine aanbouw onder lessenaardak geplaatst. Omschrijving Het gebouw bestaat uit een woonhuis met onderliggende kelder over de gehele lengte en breedte van het huis. Het muurwerk is opgetrokken uit baksteen. Ter plaatse van de balklaag van de kelder zijn de uiteinden van eenvoudig in het metselwerk opgelegde I-profielbalken en spoorstaven te zien. De voorgevel aan de Helenavaart heeft twee forse schuifvensters met -deels vernieuwde- kleine roedenverdeling. Er onder belichten twee kleine vensters de kelderruimte. De zuidelijke en noordelijke zijgevel zijn grotendeels blind en hebben met ter hoogte van de keuken enkel een vierruits venster. Het zadeldak is voorzien van muldenpannen en heeft centraal op de nok een schoorsteen. Bijzonder is het restant van de regenwaterput aan de zuidelijke zijde van het huis. Ernaast bevindt zich de oude gierput. Tegen de oostelijke gevel, aan de achterzijde van het huis, is een kleine halfsteens uitbouw geplaatst, onder lessenaardak. De kleine schuur staat aan de noordelijke zijde van het woonhuis. Het eenlaags bakstenen bijgebouw heeft een zadeldak met muldenpannen. Via een opgeklampte deur in de westelijke gevel verkrijgt men toegang tot het interieur. Waardering De voormalige boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kleine boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek en de van de traditionele streekeigen vormen afwijkende opzet. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de nederzetting Helenaveen en directe omgeving. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517779
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met schuur in Helenaveen

Willem III Hoeve

Soemeersingel 127
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding De BOERDERIJ, genaamd Willem III hoeve is van het kop-romp type, gelegen aan de westelijke zijde van de Helenavaart en maakt deel..

Emmahoeve: boerderij

Kaasweg 2
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding De BOERDERIJ Emmahoeve, gelegen aan de Helenavaart, bestaat uit een bedrijfsdeel met grote veestal en een aangebouwd woonhuis. H..

Emmahoeve: varkensstal annex schuur

Kaasweg 2
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Onderdeel van de Emmahoeve is de ten noorden van de boerderij staande VARKENSSTAL annex SCHUUR. Het gebouw behoort, net als de va..

Ophaalbrug Kanaalweg

Kanaalweg 1
Griendtsveen (Gemeente Horst aan de Maas)
Inleiding Stalen ophaalbrug gelegen nabij de Spagnumweg in Griendtsveen. De in totaal vier ophaalbruggen werden gebouwd omstreeks 1905. Dez..

Apostelwoning: vrijstaand woonhuis gebouwd voor het stafpersoneel van de firma van der Griendt

Ericaweg 6
Griendtsveen (Gemeente Horst aan de Maas)
Inleiding Vrijstaand woonhuis gebouwd voor het stafpersoneel van de firma Van der Griendt. De firma Van der Griendt was verantwoordelijk v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met schuur in Helenaveen