Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij in Deurne

Boerderij

Grote Bottel 10
5753PE Deurne
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1850 (kern) 1905 (verbouwd)


Beschrijving van Langgevelboerderij

Inleiding De LANGGEVELBOERDERIJ Grote Bottel 10 dateert in de kern waarschijnlijk uit omstreeks 1850 maar is omstreeks 1905 verbouwd. De boerderij is gesitueerd parallel aan de Grote Bottel. Belangrijk zijn het zestal knotlinden, gesitueerd voor de straatgevel. Omschrijving De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag. Het geheel wordt gedekt door een langgerekt wolfdak, dat omstreeks 1905 in oostelijke richting is verlengd. Het dak is gedekt met riet, maar heeft op verschillende plaatsen een voet van golfplaat (achtergevel), dan wel tuile-du-nord pannen (woonhuis) of oud-Hollandse pannen (westelijke staart). Op de nok van het dak staat ter hoogte van het woonhuis een schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het oudste deel van de boerderij is opgemetseld in handvormbaksteen, in tegenstelling tot het woonhuis. Alle gevels zijn voorzien van muurankers. Ter plaatse van de deel zijn deze, in correspondentie met de lage achtergevel, op geringe hoogte aangebracht. De straatgevel van het woonhuis heeft een a-symmetrische indeling met, ter linkerzijde van het portiek met voordeur en bovenlicht, drie beluikte T-schuifvensters met achtdelig bovenlicht, en ter rechterzijde één dergelijk venster. Ook in de oostelijke zijgevel bevindt zich een dergelijk schuifvenster. Het bedrijfsdeel heeft aangrenzend aan het woonhuis in de stalgevel een opgeklampte deur met vierruits vensters; verder westelijk een paar opgeklampte deeldeuren, alsmede twee opgeklampte inrijpoorten naar de karschop. In de westelijke gevel is een drietal kleine stalvensters. De achtergevel is laag aangezet en voorzien van verschillende lage opgeklampte deuren, in afwisseling met enkele kleine beluikte stalvensters. Waardering Het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling; heeft bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek; is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517771
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij in Deurne

Bakhuis

Grote Bottel 10
Deurne
Inleiding In het verlengde van de langgevelboerderij Grote Bottel 10 staat, aan de oostelijke zijde, een BAKHUIS, waarschijnlijk daterende ..

Café-herberg Van Baars

Stationsstraat 113
Deurne
Inleiding Ten noordoosten van het kruispunt van de spoorlijn Eindhoven - Venlo met de Stationsstraat staat, nabij het NS-station Deurne, ..

Villa "Mariahof"

Stationslaan 6
Deurne
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Stationslaan te Deurne staat, enigszins teruggelegen van de openbare weg, de VILLA Mariahof, dater..

Woonhuis, voorzien van elementen van de Delftse School gecombineerd met meer moderne details zoals betonnen en stalen onderdelen

Stationslaan 1
Deurne
Inleiding Nabij de kruising van Stationslaan en Stationsstraat, staat aan de oostelijke zijde van de eerste, een WOONHUIS, gebouwd in 1920 ..

Woonhuis

Stationslaan 3
Deurne
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Stationslaan staat, door een ondiepe voortuin van de straat gescheiden, een WOONHUIS uit omstreeks..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij in Deurne