Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Particuliere begraafplaats Wiegersma in Vlierden

Graf Begraafplaats

Rijntjesdijk 3
5756PJ Vlierden (gemeente Deurne)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1942


Beschrijving van Particuliere begraafplaats Wiegersma

Inleiding Ten zuiden van de voormalige boswachterswoning en boerderij Rijntjesdijk 3 bevindt zich een BEGRAAFPLAATS, eigendom van de familie Wiegersma. De begraafplaats dateert uit omstreeks 1900. Binnen de bescherming vallen de poort en de graftekens van E. Blanke en W. Wiegersma. Omschrijving Op een omgracht bosperceel temidden van de akkers ligt de privébegraafplaats. Het terrein is toegankelijk via een poort, bestaande uit gemetselde pijlers, waartussen een smeedijzeren hekwerk is opgehangen. Rondom de centrale, gedeeltelijk verlande vijver liggen verschillende grafmonumenten en grafzerken, waarvan die van E. Blanke (1903) en W. Wiegersma (1912). Waardering De begraafplaats is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als herinnering aan de rol van de familie Wiegersma in de culturele ontwikkeling van het Peelgebied en is een goed voorbeeld van de katholieke grafcultuur. Kunsthistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid en is als kleine familiebegraafplaats met aangehorigheden zeldzaam. Het object heeft belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen en bodemgesteldheid; het heeft belang wegens de functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517769
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Particuliere begraafplaats Wiegersma in Vlierden

Voormalige boswachterswoning met karschop

Rijntjesdijk 3
Vlierden (Gemeente Deurne)
Inleiding Ten zuiden van de Rijntjesdijk staat, parallel aan de openbare weg, een voormalige BOSWACHTERSWONING annex boerderij, daterende u..

Karschop

Rijntjesdijk 3
Vlierden (Gemeente Deurne)
Inleiding Ten zuiden van de voormalige boswachterswoning annex boerderij Rijntjesdijk 3 staat op het erf een bijbehorend KARSCHOP, daterend..

Voormalige pastorie

Pastoriestraat 23
Vlierden (Gemeente Deurne)
XVIIIe eeuwse dorpswoning met dwars zadeldak tussen zijtopgevels; dakruiter; gepleisterde voorgevel.

Johanna Elisabeth

Molenhuisweg 4
Vlierden (Gemeente Deurne)
Molen. Ronde bakstenen beltmolen.

Grafkapel familie "de Maurissens"

Bij Oude Torenweg 15
Vlierden (Gemeente Deurne)
Inleiding Op een kleine verhoging, die in het landschap met oude akkerbodems ten zuidoosten van Vlierden de plaats van een vijftiende-eeuws..

Kaart & Routeplanner

Route naar Particuliere begraafplaats Wiegersma in Vlierden

Foto's (1)