Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige boswachterswoning met karschop in Vlierden

Woonhuis

Rijntjesdijk 3
5756PJ Vlierden (gemeente Deurne)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1895


Beschrijving van Voormalige boswachterswoning met karschop

Inleiding Ten zuiden van de Rijntjesdijk staat, parallel aan de openbare weg, een voormalige BOSWACHTERSWONING annex boerderij, daterende uit omstreeks 1895. Omstreeks 1920 is het bedrijfsgedeelte van de boerderij verbreed. Eerder werd omstreeks 1910 een karschop gebouwd. Omschrijving De boerderij is van het langgeveltype en had oorspronkelijk een rechthoekige plattegrond, die na de verbouwing van omstreeks 1920 gewijzigd is in een globaal L-vormige plattegrond. Het gebouw telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen. Op het bedrijfsgedeelte liggen muldenpannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en hebben een gecementeerde plint. In de oostelijke kopgevel een keldervenster met bovenstaand klein zesruits schuifvenster van de opkamer; links er van een zesruits schuifvenster; op de kapverdieping twee kleine zesruits schuifvensters. In de zuidelijke langsgevel een opgeklampte voordeur met gedeeld bovenlicht, geflankeerd door rechts één en links twee zesruiters. In het bedrijfsdeel een opgeklampte inrijpoort en enkele ijzeren stalvensters. Vóór de zuidelijke gevel staan vier snoeilinden. Waardering De woning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als herinnering aan de rol van de familie Wiegersma in de culturele ontwikkeling van het Peelgebied en is een goed voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel. Het is tevens een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek en de traditionele streekeigen vormen. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en is als kleine familiebegraafplaats met aangehorigheden zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517768
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige boswachterswoning met karschop in Vlierden

Particuliere begraafplaats Wiegersma

Rijntjesdijk 3
Vlierden (Gemeente Deurne)
Inleiding Ten zuiden van de voormalige boswachterswoning en boerderij Rijntjesdijk 3 bevindt zich een BEGRAAFPLAATS, eigendom van de famili..

Karschop

Rijntjesdijk 3
Vlierden (Gemeente Deurne)
Inleiding Ten zuiden van de voormalige boswachterswoning annex boerderij Rijntjesdijk 3 staat op het erf een bijbehorend KARSCHOP, daterend..

Voormalige pastorie

Pastoriestraat 23
Vlierden (Gemeente Deurne)
XVIIIe eeuwse dorpswoning met dwars zadeldak tussen zijtopgevels; dakruiter; gepleisterde voorgevel.

Johanna Elisabeth

Molenhuisweg 4
Vlierden (Gemeente Deurne)
Molen. Ronde bakstenen beltmolen.

Grafkapel familie "de Maurissens"

Bij Oude Torenweg 15
Vlierden (Gemeente Deurne)
Inleiding Op een kleine verhoging, die in het landschap met oude akkerbodems ten zuidoosten van Vlierden de plaats van een vijftiende-eeuws..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige boswachterswoning met karschop in Vlierden

Foto's (1)