Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster (Zeilberg) in Deurne

Kerkelijk Gebouw

Blasiusstraat 4
5754AV Deurne
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1915
Architect: C. Roffelsen


Beschrijving van Klooster (Zeilberg)

Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Blasiusweg staat, onderdeel uitmakend van het parochiƫle centrum van Zeilberg, een voormalig R.K. KLOOSTERGEBOUW. Het gebouw is een ontwerp van architect C. Roffelsen. Het bouwwerk dateert uit omstreeks 1915 en is blokvormig. Omschrijving Het kloostergebouw telt twee lagen en heeft een rechthoekige plattegrond. Het afgeplatte schilddak is gedekt met lei in Maasdekking. De gevels zijn gemetseld in baksteen en gedecoreerd met strengpersstenen motieven onder de hardstenen vensterdorpels. De voorgevel heeft een strakke symmetrische opzet met eensteens middenrisaliet, met in een ondiep portiek een kussenpaneel-vleugeldeur met geometrisch ingedeeld bovenlicht, gevat in een hardstenen omlijsting. Boven het portiek is in de risaliet een venster aangebracht, dat dezelfde roedenverdeling heeft als de overige vensters: een openslaand venster met achtdelig bovenlicht. De risaliet wordt aan beide zijden, zowel op de begane grond als op de etage, geflankeerd door een tweetal vensters, die een indeling hebben conform het venster in de risaliet. De gevel is aan de bovenzijde afgezet met een gepleisterd fries, overgaand in de gootlijst. Tegen het dakschild boven de risaliet staat een bakstenen dakkapel met natuurstenen wangen, deklijst en rondboogblindnis, waarin een beeld van de H. Maria geplaatst is. Aan weerszijden van deze kapel staan twee houten dakkapellen, alle voorzien van een pediment. De zijgevels zijn onregelmatig geleed met bakstenen lisenen. Tegen het oostelijke en westelijke dakvlak zijn hoge schoorstenen aangebracht. De achtergevel heeft openslaande deuren en op de verdieping een kruisvenster. Tegen de achtergevel staat een uitbouw onder zadeldak, met vlechtingen in de topgevel, en een tweelaags uitbouw onder plat dak. Waardering Het klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de periode kort na 1900 en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de eenvoud van stijl, het materiaalgebruik en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Roffelsen. Het is relatief gaaf bewaard gebleven en is als congregatieklooster langzamerhand zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517766
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klooster (Zeilberg) in Deurne

Pastorie (Zeilberg)

Kerkplein 3
Deurne
Inleiding Aan de noordelijke zijde van de R.K. St. Willibrorduskerk staat de bijbehorende PASTORIE, met elementen van Neo-Renaissancestijl...

Sint-Willibrorduskerk (Zeilberg)

Kerkplein 5
Deurne
Inleiding Aan de oostelijke zijde van het Kerkplein staat de R.K.KERK, gewijd aan de H. Willibrordus, daterende uit 1914 en gebouwd naar ee..

Maria-Antoinette: ronde bakstenen korenmolen op belt (Zeilberg)

Zeilbergsestraat 98
Deurne
Molen. Ronde bakstenen korenmolen op belt.

Holten's Molen: ronde bakstenen beltmolen zonder wieken

Veldstraat 39
Deurne
Ronde bakstenen beltmolen uit 1890, zonder wieken.

Woonhuis "De Wieger" met praktijkruimte en atelier

Oude Liesselseweg 29
Deurne
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Liesselseweg staat het voormalige WOONHUIS met PRAKTIJKRUIMTE en ATELIER, genaamd De Wieger, waari..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klooster (Zeilberg) in Deurne