Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie (Zeilberg) in Deurne

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 3
5754AZ Deurne
Noord Brabant

Bouwjaar: 1914
Architect: C. Franssen


Beschrijving van Pastorie (Zeilberg)

Inleiding Aan de noordelijke zijde van de R.K. St. Willibrorduskerk staat de bijbehorende PASTORIE, met elementen van Neo-Renaissancestijl. Net als de kerk is dit gebouw getekend door C. Franssen en dateert het uit 1914. Omschrijving De tweelaags pastorie heeft globaal een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een samengesteld dak met lei in Maasdekking. Het gebouw heeft bakstenen gevels, versierd met dorpels en strekken in verblendsteen en is voorzien van een asymmetrische voorgevel, bestaande uit een iets risalerend linkerdeel van twee vensterassen, bekroond door een topgevel met vlechtingen, en een terugliggend rechterdeel van drie vensterassen, met lijstgevel. Op de begane grond is, in een rondbogig portiek met marmeren zuilen en dorische kapitelen, een eenvoudige paneeldeur met rondboog-lichten aangebracht, voorzien van smeedijzeren deurroosters. Het portiek heeft een decoratieve tegelvloer en is zo diep als het rooilijn-verschil tussen het linker- en rechterdeel van de gevel. Het wordt aan beide zijden geflankeerd door twee openslaande vierruits vensters, voorzien van een achtruits bovenlicht. Op de verdieping bevinden zich vijf van dergelijke vensters. In de topgevel zijn twee rondbooglichten aangebracht. Op het dak staat een dakkapel met pediment en een kleine vierkante dakruiter, voorzien van een bronzen vaantje en een klok. Via een tussenlid is een eenvoudig koetshuis annex garage, onder plat dak, met het gebouw verbonden. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het pastorie. Het heeft architectuurhistorisch belang door de van de gebruikelijke Neo-Gotiek afwijkende stijl en de detaillering en is tevens van belang als een laat voorbeeld van het oeuvre van de architect Franssen. Het is gaaf bewaard gebleven en is een typerend voorbeeld van de vorming van kerkdorpen in het Brabantse Peelgebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517765
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie (Zeilberg) in Deurne

Sint-Willibrorduskerk (Zeilberg)

Kerkplein 5
Deurne
Inleiding Aan de oostelijke zijde van het Kerkplein staat de R.K.KERK, gewijd aan de H. Willibrordus, daterende uit 1914 en gebouwd naar ee..

Klooster (Zeilberg)

Blasiusstraat 4
Deurne
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Blasiusweg staat, onderdeel uitmakend van het parochiƫle centrum van Zeilberg, een voormalig R.K...

Maria-Antoinette: ronde bakstenen korenmolen op belt (Zeilberg)

Zeilbergsestraat 98
Deurne
Molen. Ronde bakstenen korenmolen op belt.

Holten's Molen: ronde bakstenen beltmolen zonder wieken

Veldstraat 39
Deurne
Ronde bakstenen beltmolen uit 1890, zonder wieken.

Woonhuis "De Wieger" met praktijkruimte en atelier

Oude Liesselseweg 29
Deurne
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Liesselseweg staat het voormalige WOONHUIS met PRAKTIJKRUIMTE en ATELIER, genaamd De Wieger, waari..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie (Zeilberg) in Deurne