Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Keuterboerderij: woonhuis in Helenaveen

Boerderij

Soemeersingel 75
5759RC Helenaveen (gemeente Deurne)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1915


Beschrijving van Keuterboerderij: woonhuis

Inleiding Het eenvoudige WOONHUIS staat parallel aan de Helenavaart. Het dateert uit ca. 1915. Omschrijving Het eenlaags pand heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met betonpannen. Op de zuidelijke zijgevel staat een schoorsteen. De gevels zijn in baksteen gemetseld. De voorgevel heeft een a-symmetrische opzet met vier vensterassen. Van links naar rechts zijn twee zesruits schuifvensters geplaatst, een opgeklampte voordeur met gedeeld bovenlicht, en een derde zesruits schuifvenster. De vensters zijn voorzien van hardstenen dorpels. In de zuidelijke zijgevel zowel op de begane grond als op de kapverdieping twee zesruits schuifvensters. Waardering De boerderij is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kleine boerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en de van de traditionele streekeigen vormen afwijkende opzet. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de nederzetting Helenaveen en directe omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517761
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Keuterboerderij: woonhuis in Helenaveen

Keuterboerderij: kleine schuur annex karschop

Soemeersingel 75
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Westelijk van het woonhuis, met de nok haaks op de vaart, staat een kleine SCHUUR annex karschop. Het gebouw dateert eveneens uit..

Voormalige turfstrooiselfabriek

Rector Nuijtsstraat 13a
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Direct aan de noordelijke zijde van een zijvaart van de Helenavaart staat de voormalige TURFSTROOISELFABRIEK met aangebouwde DIEN..

Wilhelminahoeve

Soemeersingel 97
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding. De BOERDERIJ, genaamd Wilhelminahoeve, is van het kop-romp type, gelegen aan de westelijke zijde van de Helenavaart en maakt dee..

Zondagsschool

Soemeersingel 27
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de N.H. en Gereformeerde kerk te Helenaveen staat de bijbehorende ZONDAGSSCHOOL, daterende uit omstre..

NH en Gereformeerde kerk

Soemeersingel 25
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding De N.H. EN GEREFORMEERDE KERK te Helenaveen is een eenvoudig zaalvormig kerkgebouw dat in de architectuur elementen van Waterstaa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Keuterboerderij: woonhuis in Helenaveen

Foto's (1)