N.V. Maatschappij Helenaveen: bakhuis in Helenaveen

Geldersestraat 10
5759PS Helenaveen (gemeente Deurne)

Bouwjaar: ca. 1900

Beschrijving van N.V. Maatschappij Helenaveen: bakhuis

Inleiding Aan de zuidelijke zijde van het bedrijfsdeel van Geldersestraat 10 staat een eenvoudig BAKHUIS uit omstreeks 1900. Omschrijving Het eenlaags bakhuis heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen. De gevels zijn gemetseld in baksteen. In de westelijke gevel een klein stalvenster; in de noordelijke gevel een eenvoudige opgeklampte deur. Op het dak staat een kleine schoorsteen. In het interieur is de oorspronkelijke oven nog aanwezig. Waardering De bakhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het bakhuis. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de nederzetting Helenaveen. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)