Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Emmahoeve: varkensstal annex schuur in Helenaveen

Boerderij

Kaasweg 2
5759RN Helenaveen (gemeente Deurne)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Emmahoeve: varkensstal annex schuur

Inleiding Onderdeel van de Emmahoeve is de ten noorden van de boerderij staande VARKENSSTAL annex SCHUUR. Het gebouw behoort, net als de varkensstal bij de Wilhelminahoeve, tot de oorspronkelijke opzet en dateert uit 1910. Omschrijving Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, is parallel aan de Helenavaart gesitueerd, bestaat uit één bouwlaag met bovenliggende taszolder en heeft nog de oorspronkelijke houten kapconstructie. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het wolfdak is belegd met muldenpannen. In de noordelijke gevel is een opgeklampte deur, geflankeerd door ijzeren stalvensters. Een ijzeren venster is tevens aangebracht in de topgevel. In de westelijke gevel is een reeks van drie opgeklampte varkenspoortjes aangebracht, waarboven eveneens ijzeren stalvensters. In de zuidelijke gevel is eveneens een dergelijk poortje aangebracht, met daarnaast een opgeklampte deur en een forse inrijpoort. Waardering De varkensstal annex schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de ontginningsboerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en de van de traditionele streekeigen vormen afwijkende opzet. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de te beschermen nederzetting Helenaveen en directe omgeving. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en is typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517753
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Emmahoeve: varkensstal annex schuur in Helenaveen

Emmahoeve: boerderij

Kaasweg 2
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding De BOERDERIJ Emmahoeve, gelegen aan de Helenavaart, bestaat uit een bedrijfsdeel met grote veestal en een aangebouwd woonhuis. H..

Willem III Hoeve

Soemeersingel 127
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding De BOERDERIJ, genaamd Willem III hoeve is van het kop-romp type, gelegen aan de westelijke zijde van de Helenavaart en maakt deel..

Boerderij met schuur

Kaasweg 10
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Helenavaart staat een voormalige BOERDERIJ met SCHUUR, daterende uit omstreeks 1910. De boerderij ..

Wilhelminahoeve

Soemeersingel 97
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding. De BOERDERIJ, genaamd Wilhelminahoeve, is van het kop-romp type, gelegen aan de westelijke zijde van de Helenavaart en maakt dee..

Keuterboerderij: woonhuis

Soemeersingel 75
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Het eenvoudige WOONHUIS staat parallel aan de Helenavaart. Het dateert uit ca. 1915. Omschrijving Het eenlaags pand heeft een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Emmahoeve: varkensstal annex schuur in Helenaveen

Foto's (1)