Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Emmahoeve: boerderij in Helenaveen

Boerderij

Kaasweg 2
5759RN Helenaveen (gemeente Deurne)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Emmahoeve: boerderij

Inleiding De BOERDERIJ Emmahoeve, gelegen aan de Helenavaart, bestaat uit een bedrijfsdeel met grote veestal en een aangebouwd woonhuis. Het gebouw dateert uit 1910. Na de Tweede Wereldoorlog zijn op kleine schaal wijzigingen aan het exterieur aangebracht, zoals de dakvensters in het zuidelijke dakschild van het woonhuis, en de vernieuwde openslaande terrasdeuren in de zuidelijke woonhuisgevel. Omschrijving De boerderij heeft een globaal L-vormige, langgerekte plattegrond, staat haaks op de as van de Helenavaart en bestaat uit een westelijke deel met woonhuis en onderliggende zuivelkelder, en een aangebouwd oostelijk deel met stallen. Het geheel is eenlaags en voorzien van zadeldaken, belegd met muldenpannen. Het woonhuis heeft een globaal vierkante plattegrond en ten westen een symmetrisch opgezette voorgevel, met centraal een via een kleine trap bereikbare, opgeklampte voordeur met dichtgezet bovenlicht, geflankeerd door twee zesruits schuifvensters. In de kapverdieping zijn twee vierruits schuifvensters aangebracht. In de topgevel een klein rondlicht. De onder het woonhuis liggende kelder wordt belicht door vier kleine vensters in de westelijke gevel. Tegen de noordelijke gevel van het woonhuis staat een kleine, oorspronkelijke aanbouw onder lessenaardak, waarin de toegang tot woonhuis en voorstal. Tegen deze aanbouw staat een forse regenwaterput met betonnen filterbakken. De zuidelijke gevel van het woonhuis heeft openslaande deuren die uitkomen op een klein terras, en verder twee zesruits schuifvensters. Het achterliggende, aangebuwde bedrijfsgebouw bestaat uit een langgerekte, driebeukige stal, voorzien van het oorspronkelijke houten gebint. Evenals de Wilhelminahoeve betreft het een stal met middengang, met aan beide zijden stallingsplaatsen voor het vee. Het flauwe zadeldak is belangrijk lager dan dat van het aangrenzende woonhuis. In de lage bakstenen zijgevels verschillende opgeklampte deuren en ijzeren stalvensters. In de eindgevel een inrijpoort. Waardering De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de ontginningsboerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en de van de traditionele streekeigen vormen afwijkende opzet. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de nederzetting Helenaveen en directe omgeving. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en is typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517752
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Emmahoeve: boerderij in Helenaveen

Emmahoeve: varkensstal annex schuur

Kaasweg 2
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Onderdeel van de Emmahoeve is de ten noorden van de boerderij staande VARKENSSTAL annex SCHUUR. Het gebouw behoort, net als de va..

Willem III Hoeve

Soemeersingel 127
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding De BOERDERIJ, genaamd Willem III hoeve is van het kop-romp type, gelegen aan de westelijke zijde van de Helenavaart en maakt deel..

Boerderij met schuur

Kaasweg 10
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Helenavaart staat een voormalige BOERDERIJ met SCHUUR, daterende uit omstreeks 1910. De boerderij ..

Wilhelminahoeve

Soemeersingel 97
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding. De BOERDERIJ, genaamd Wilhelminahoeve, is van het kop-romp type, gelegen aan de westelijke zijde van de Helenavaart en maakt dee..

Keuterboerderij: woonhuis

Soemeersingel 75
Helenaveen (Gemeente Deurne)
Inleiding Het eenvoudige WOONHUIS staat parallel aan de Helenavaart. Het dateert uit ca. 1915. Omschrijving Het eenlaags pand heeft een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Emmahoeve: boerderij in Helenaveen

Foto's (1)