Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele Stoneysluis of Schuifstuw in Amersfoort

Weg En Waterwerk

Plantsoen-Noord 2
3811GH Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1909
Architect: W.Chr. Jansen


Beschrijving van Dubbele Stoneysluis of Schuifstuw

Inleiding Dubbele Stoneysluis, of SCHUIFSTUW, haaks gelegen in de Beek bij de Koppelpoort. De stuw werd in 1909 ontworpen door de kameraar W.Chr. Jansen van de Gemeente Amersfoort, in opdracht voor het Heemraadschap de Eem (enz). De stuw is waarschijnlijk in 1910 en in 1911 voltooid, gelet op de tekst van de gedenksteen die op de westzijde van de pijler in het midden is aangebracht: 'Voltooid den sluis augustus 1911(3?), Watergraaf Mr. W.H. de Beaufort, Heemraden Mr. A. Royaards van Steenbergen, A. Lagemaat, Joh. Knoppers, H. Butselaar, H.P. van Haselen secr.penm'. Het object is nog steeds in functie, het mechaniek is echter gewijzigd. Waar oorspronkelijk met raderen en kettingen de krachten werden overgebracht, wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van een zaagtandblad dat direct verbonden is met de schuif. Omschrijving Gezien vanaf het water bestaat de Stoneysluis of schuifstuw uit twee identieke delen en is tevens per deel symmetrisch van vorm. De belangrijkste materialen zijn baksteen en natuursteen. Baksteen werd gebruikt voor de bakken waarin de schuiven zakken, voor de landhoofden van de sluis en voor de westzijde van de pijler in het midden. Natuursteen werd toegepast als afwerking van de randen van deze wanden en als basis voor de eenvoudige metalen bovenbouw, waaraan het raderwerk en de schuiven zijn opgehangen. Er is tevens natuursteen aangebracht op de puntvormige oostzijde van de pijler in het midden. Een uit twee delen bestaande metalen brug aan de westzijde van de schuiven, met eenvoudig hekwerk, maakt het mogelijk de middenpijler van zowel de noord- als de zuidoever te bereiken. De rechthoekige schuiven zijn eveneens van metaal. Op de westzijde van de pijler in het midden is een gedenksteen aangebracht. De steen is helaas onleesbaar geworden. Waardering De dubbele Stoneysluis in de Beek bij de Koppelpoort is van algemeen belang vanwege zijn vormgevings- Van cultuurhistorische waarde vanwege zjn bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van de waterregulering en als goed voorbeeld van een object binnen het industrieel erfgoed. Het object bezit ensemblewaarde in relatie tot de omgeving van de Koppelpoort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517745
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele Stoneysluis of Schuifstuw in Amersfoort

Annex de Koppelpoort de voormalige Volmolen. Rechthoekig gebouw met kruisvensters en halve luiken, aan de stadsgracht bij de sluizen gelegen

Plantsoen-Noord 2
Amersfoort
Annex de Koppelpoort de voormalige Volmolen. Rechthoekig gebouw met kruisvensters en halve luiken, aan de stadsgracht bij de sluizen gelegen..

Huis met halsgevel. Voormalige bakkerswinkel. Gerestaureerd

Grote Spui 29
Amersfoort
Huis met halsgevel. XVIII. Voormalige bakkerswinkel. Gerestaureerd.

Eenvoudig laag huis. Belangrijk voor nr 29

Grote Spui 27
Amersfoort
Eenvoudig laag huis. XIX. Belangrijk voor nr 29.

Koppelpoort

Kleine Spui 32
Amersfoort
Koppelpoort: Water-Landpoort uit de 15e eeuw daterend. Twee kleine achtkante torens, ter halverhoogte uitgekraagd, flankeren de landpoort, t..

Huis met lijstgevel. Uitgevoerd in baksteen

Grote Spui 19A
Amersfoort
Huis met lijstgevel. XIX. Uitgevoerd in baksteen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)