Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelpand in Amersfoort

Gebouw

Langestraat 34
3811AH Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1895
Architect: W.H. Kam (verbouwing)


Beschrijving van Winkelpand

Inleiding Het diepe, direct aan de Langestraat gelegen WINKELPAND stamt naar alle waarschijnlijkheid uit de periode 1825-1875, maar werd in 1895 in opdracht van manufacturenhandelaar M.H. van Raalte naar ontwerp van gemeente-architect W.H. Kam verbouwd. Daarbij werden de winkelpui, de voorgevel en delen van het interieur gewijzigd en werd een tuinkamer aan het gebouw toegevoegd. In 1910 werd door dezelfde architect Kam een derde `uitstallingskast' aan de winkelpui toegevoegd, waar zich voorheen de toegang tot een zijgang bevond. De voorgevel is in hoofdzaak in deze toestand bewaard gebleven, waarbij zich oorspronkelijk boven de pilasters en dubbele consoles acroteria bevonden. De eclectische bouwstijl is neorenaissance, waarbij de detaillering, zoals de door vierkante Corinthische zuilen gedragen kroonlijst, invloeden van het neoclassicisme toont. Het interieur is ingrijpend gewijzigd. Het pand is het enige redelijk gaaf bewaard gebleven winkelontwerp van W.H. Kam en maakt deel uit van een ensemble, bestaande uit eind 19de-eeuwse panden. Omschrijving Het hoogopgaande en ongeveer 30 meter diepe winkelpand bestaat uit een onderkelderd hoofdgebouw met drie bouwlagen en een afgewolfd zadeldak, een middendeel van twee bouwlagen en een zadeldak en een achtergebouw, bestaande uit één bouwlaag met zadeldak. De daken zijn bedekt met Hollandse pannen. De voorgevel (zuidzijde) is vrijwel symmetrisch, de later toegevoegde 'derde uitstallingskast' rechts naast de gevel uitgezonderd. De winkelpui is onder te verdelen in vier traveeën. De oorspronkelijke plint onder de vensters is in 1992 verwijderd, waardoor de vensters vrijwel tot aan het straatniveau reiken. Deuren en kozijnen zijn nieuw. Vensters en deuren zijn gevat in een authentieke houten omlijsting bestaande uit vier Corinthische pilasters met gefacetteerde panelen en een daarop aangebrachte rozet, geplaatst op een natuurstenen voet, die een geprofileerde kroonlijst dragen. In de zwikken van de rondboogvormig afgesloten vensters is een rozet opgenomen. De tweede en derde bouwlaag bevatten resp. een T-vormige schuifvensters met natuurstenen onderdorpel en strekse boog met bepleisterde aanzet- en sluitstenen. Op de derde bouwlaag zijn tweelichts schuifvensters met tweelichts bovenlicht aangebracht. Onderdorpels en strekse boog hebben dezelfde vorm als in de tweede bouwlaag. Waardering Het winkelpand van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf en typerend voorbeeld van een in eclectische bouwstijl ontworpen winkelpand. Het pand bezit ensemblewaarde als onderdeel van een negentiende-eeuwse straatgevel. Het winkelontwerp is een onderdeel in het oeuvre van W.H. Kam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517728
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelpand in Amersfoort

Winkelpand op een rechthoekige plattegrond, onderkelderd en twee bouwlagen met een afgeplat zadeldak bedekt met grijze kruispannen

Langestraat 36
Amersfoort
Inleiding Het direct aan de Langestraat gelegen WINKELPAND werd in 1899 in opdracht van J. Jehaes door de Amersfoortse architect H. Kroes o..

Huis met eenvoudige halsgevel, onder tot winkel verbouwd. Van belang voor nr 45

Langestraat 43
Amersfoort
Huis met eenvoudige halsgevel, onder tot winkel verbouwd. Van belang voor nr 45.

Huis met trapgevel met natuurstenen banden en blokken, gevel bekroond door schilddragende leeuw

Langestraat 45
Amersfoort
Huis met trapgevel met natuurstenen banden en blokken, 1628 gedateerd, gevel bekroond door schilddragende leeuw.

Pand, deel uitmakend van groep van drie woningen. Boven de tweede verdieping een overstekende op korbelen rustende rand

Lieve Vrouwestraat 4
Amersfoort
Pand, deel uitmakend van groep van drie woningen. In opzet 16e eeuws huis. Boven de tweede verdieping een overstekende op korbelen rustende ..

Pand, deel uitmakend van groep van drie woningen. Boven de tweede verdieping een overstekende op korbelen rustende rand

Lieve Vrouwestraat 6
Amersfoort
Pand, deel uitmakend van groep van drie woningen. In opzet 16e eeuws huis. Boven de tweede verdieping een overstekende op korbelen rustende ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelpand in Amersfoort

Foto's (2)