Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paardenstalling in Amersfoort

Gebouw

Daam Fockemalaan 79
3818KE Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1919
Architect: H.C. Elzinga


Beschrijving van Paardenstalling

Omschrijving De in de achtertuin van nummer 79 gelegen PAARDENSTALLING is tegelijkertijd met de cottage als dubbel woonhuis, ontworpen door architect H.C. Elzinga. De paardenstalling heeft een rechthoekige vorm, waarvan de lange zijde evenwijdig aan het hoofdgebouw is gesitueerd. het bestaat uit één bouwlaag met rieten zadeldak. De muren bestaan uit baksteen met een zwart geschilderde plint. In de symmetrische, witgeverfde voorgevel (westzijde) bevinden zich drie hoge en brede houten deuren, waarop boven elkaar twee zandlopermotieven zijn geschilderd. Boven de deuren is een halfrond bovenlicht met spaakvormige roedenverdeling aangebracht. Deur met bovenlicht steken door de onderrand van de kap. De blinde achtergevel is verder identiek aan de voorgevel. In de topgevel van de verder blinde kopgevel bevindt zich een klein vierkant venster met roedenverdeling. Waardering De vrijstaande paardenstal is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een paardenstal met invloeden van het Engelse landhuis en de Amsterdamse School. De paardenstalling bezit ensemble waarde als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517710
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Paardenstalling in Amersfoort

Dubbele cottage en de daarbij behorende paardenstalling

Daam Fockemalaan 79
Amersfoort
Omschrijving De in hoofdzaak symmetrische plattegrond van het dubbel woonhuis, type COTTAGE bestaat uit een langgerekte rechthoek, met haak..

Complex middenstandswoningen: woonblok C

Schaepmanlaan 1
Amersfoort
Omschrijving Het langgerekte woonblok C, behorende tot het complex MIDDENSTANDSWONINGEN van architect A.H. van Wamelen, is aan de westzijde..

Complex middenstandswoningen: woonblok D

Schaepmanlaan 2
Amersfoort
Omschrijving Het langgerekte woonblok D Schaepmanlaan 2-16; Borgesiuslaan 34, behorende tot het complex MIDDENSTANDSWONINGEN van architect ..

Complex middenstandswoningen: woonblok A

Piersonlaan 1
Amersfoort
Omschrijving Het langgerekte woonblok A behorende tot het complex MIDDENSTANDSWONINGEN van architect A.H. van Wamelen is aan de westzijde v..

Complex middenstandswoningen: woonblok F

Borgesiuslaan 33
Amersfoort
Omschrijving Het woonblok F, Borgesiuslaan 33-41, is in 1922 toegevoegd aan het complex MIDDENSTANDSWONINGEN van architect A.H. van Wamelen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Paardenstalling in Amersfoort