Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wachter: tennishuisje in Amersfoort

Overig

Dr. J.P. Heijelaan 2
3818GT Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1929
Architect: H.Th. Wijdeveld


Beschrijving van De Wachter: tennishuisje

Omschrijving Verbonden met de villa door een bakstenen pergola staat op enige afstand ten westen van het hoofdgebouw een TENNISHUISJE aan een tennisbaan. Dit complex werd in 1929 door H.Th. Wijdeveld ontworpen. Het materiaalgebruik - baksteen in Noors en blokvormig verband - en de toepassing van rechthoekige vormen, afgewisseld door ronde hoekoplossingen zijn nadrukkelijk afgeleid van de vormen van de villa uit 1927. Het gebouw bestaat uit een rechthoekig, overdekt en afgesloten tenniszitje, met een erboven gelegen terras, dat middels een trap kan worden bereikt. Aan de andere zijde bevindt, op een verhoging van drie treden, een open, overdekt zitje met daarachter een schuur. De voorgevel (westzijde) bestaat uit twee delen. Het open en overdekte tenniszitje wordt omsloten door twee bakstenen wanden, waarbij het platte dak op een bakstenen kolom rust. Rechts bevindt zich de naar de tennisbaan gerichte, deels afgeronde gevel van het geheel omsloten tenniszitje. Dit volume bezit een groot rechthoekig venster, dat de ronding van de gevel volgt. Hiernaast bevindt zich een openslaande deur als toegang tot het zitje. De indeling van het venster is veranderd. Boven het volume bevindt zich een terras omgeven door een bakstenen borstwering met balustrade en vlaggenmast. De achtergevel is eveneens in twee├źn gedeeld. Links is een rechthoekig venster in het gevelvlak opgenomen. Vanuit het midden leidt een bakstenen trap naar het hierboven gelegen terras. Het rechter gedeelte van de gevel, waarachter de schuur is gesitueerd, is geheel blind. Een dubbele deur in de rechthoekige linker zijgevel geeft toegang tot de schuur. Het metselwerk vertoont een patroon van vakken, die afwisselend uit twee horizontale en twee vertikale stenen bestaan. Een groter rechthoekig venster in de rechter zijgevel biedt uitzicht op de tennisbaan. Waardering Het tennisgebouwtje annex schuur met pergola is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als een zeldzaam voorbeeld van een tennishuisje, uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School en met invloeden van het Zakelijk Expresionisme. Het gebouwtje is ontworpen door de internationaal vermaarde architect H.Th. Wijdeveld. Het tennishuisje annex schuur en pergola zijn van ensemblewaarde als onderdeel van het complex en in relatie tot de omliggende villawijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517707
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wachter: tennishuisje in Amersfoort

De Wachter: villa

Dr. J.P. Heijelaan 2
Amersfoort
Omschrijving VILLA, opgebouwd als een compositie van drie samengestelde kubische massa's van verschillende hoogte, breedte en diepte met da..

Dubbele dienstwoningen

Koningin Beatrixplantsoen 2
Amersfoort
Omschrijving De zes in overgangsarchitectuur ontworpen identieke dubbele DIENSTWONINGEN staan per drie evenwijdig aan een haaks op het hoof..

Villa Arioso

Dr. J.P. Heijelaan 6
Amersfoort
Inleiding VILLA "Arioso" is gelegen op een uitgestrekt terrein, op korte afstand van de openbare weg. De toegang wordt gemarkeerd door hekp..

Adjunct-direteurwoning

Koningin Beatrixplantsoen 14
Amersfoort
Omschrijving De in overgangsarchitectuur ontworpen ADJUNCT-DIRECTEURSWONING heeft een rechthoekige plattegrond en bezit twee bouwlagen met ..

Directeurswoning

Koningin Beatrixplantsoen 38
Amersfoort
Omschrijving De hoofdmassa van de in overgangsarchitectuur uitgevoerde DIRECTEURSWONING heeft een rechthoekige plattegrond, waarop twee bou..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wachter: tennishuisje in Amersfoort