Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vinkenhoef: toegangshek in Amersfoort

Overig

Amersfoortsestraat 28
3821CB Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Vinkenhoef: toegangshek

Omschrijving Smeedijzeren TOEGANGSHEK, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw geplaatst aan de Amersfoortseweg. Het hek bestaat uit twee vleugels tussen verticale stijlen met voluutvormige wangen. De draaiende delen zijn vermoedelijk later met een smalle travee verlengd. Hierin is met goud geschilderde letters de naam 'Vinkenhoef' verwerkt. De verticale stijlen bestaan uit opengewerkt smeedijzeren krullen binnen een rechthoekig vlak. De vleugels bestaan grotendeels uit verticale spijlen met een bolvormige speerpunt. Aan de uiteinden van de vleugels bevindt zich vergelijkbaar smeedijzeren krulwerk als in de verticale stijlen. Waardering Het smeedijzeren tiegangshek, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw daterend, is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een smeedijzeren hekwerk, waarin rechte spijlen worden afgewisseld met voluutvormige gewalste smeedijzeren krullen. Het hek is bovendien van waarde vanwege zijn cultuurhistorische betekenis door de relatie met het complex Vinkenhoef, welke naam is aangebracht in smeedijzeren letters. Het hekwerk bezit ensemblewaarde in relatie tot de overige onderdelen van het ensemble. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517704
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vinkenhoef: toegangshek in Amersfoort

Vinkenhoef: woonhuis

Amersfoortsestraat 28
Amersfoort
Omschrijving Het WOONHUIS, type directeurswoning, ('Vinkenhoef') heeft een onregelmatige plattegrond waarin de hal centraal is gesitueerd. ..

Vinkenhoef: zuivelhuis

Amersfoortsestraat 26
Amersfoort
Omschrijving Het vrijstaande ZUIVELHUIS 'Melkerij Vinkenhoef' met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag met een zolderverdiep..

Vinkenhoef: veelstal

Amersfoortsestraat 24
Amersfoort
Omschrijving VEESTAL, bestaande uit een koestal, voormalige melkontvangst, voormalige knechtenkamer en voedermagazijn en een tot woonhuis v..

Huis te Hoevelaken: voormalige tuinmanswoning met garage

Westerdorpsstraat 70
Hoevelaken (Gemeente Nijkerk)
Onderdeel 4 Omschrijving Voormalige TUINMANSWONING met garage. Ten zuidwesten van het huis ligt de voormalige tuinmanswoning uit omstreeks..

Huis te Hoevelaken: moestuinmuur

Westerdorpsstraat 68
Hoevelaken (Gemeente Nijkerk)
onderdeel 6 Omschrijving Aan de zuidzijde van de buitenplaats liggen de voormalige nutstuinen, omgeven door een MOESTUINMUUR. De muur omsl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vinkenhoef: toegangshek in Amersfoort

Foto's (1)