Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meerwegen: koetshuis in Amersfoort

Kasteel Buitenplaats

Utrechtseweg 125
3818EC Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1890-1900


Beschrijving van Meerwegen: koetshuis

Omschrijving Het bij het Herenhuis behorende KOETSHUIS is op enige afstand aan de oostzijde van het hoofdgebouw gelegen en is bereikbaar via een oprijlaan. Het op een plint staande pand bezit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond met zadeldak, dat evenals het herenhuis met blauwe kruispannen is bedekt. De gevels zijn wit gepleisterd. In het pleisterwerk zijn boven de vensters en toegangen de contouren van gedrukte bogen met daarin aanzet- en sluitstenen aangegeven. De voorgevel (zuidzijde) met daarin de voormalige toegang is evenals het herenhuis op de Utrechtseweg georiënteerd. De toegangsdeuren zijn vervangen en vallen buiten de bescherming. In de topgevel bevindt zich een venster, dat door een luik kan worden toegedekt. De topgevel wordt bekroond door een met houtsnijwerk versierde makelaar in de nok van het overstekende dak. De linker zijgevel kan worden onderverdeeld in vier traveeën, waarbij in de linker een deur met drielichtsbovenlicht is ondergebracht. De andere drie traveeën bestaan uit een drielichtsvensters met drielichtsbovenlicht. Waardering Het koetshuis behorende bij het herenhuis Meerweg is van algemeen belang vanwege zijn rchitectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in eclectische bouwstijl uitgevoerd koetshuis. Het pand bezit ensemblewaarde in relatie tot meerdere villa's in de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517699
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Meerwegen: koetshuis in Amersfoort

Meerwegen: villa

Utrechtseweg 125
Amersfoort
Omschrijving De vermoedelijk omstreeks 1900 gebouwde VILLA "MEERWEGEN" in een sterk van de neo-renaissance afgeleide stijl, is evenwijdig a..

Herdenkingsbank Ch. de Bosch Kemper

Utrechtseweg 129
Amersfoort
Inleiding Op de splitsing van de Utrechtseweg en de Prins Frederiklaan staat een GEDENKTEKEN in de vorm van een monumentale zitbank, gelege..

Villa Genista

Utrechtseweg 106
Amersfoort
Inleiding VILLA "Genista", ontworpen door C. Ruitenberg, is markant gelegen op een punt halverwege de Amersfoortse Berg, waar een aantal w..

Herenhuis

Pieter Bothlaan 1
Amersfoort
Inleiding HERENHUIS, gelegen op de hoek van de Utrechtseweg en de Pieter Bothlaan, maakt deel uit van een ensemble van grote villa's en her..

Villa Klein Groenensteyn in Um 1800-stijl

Utrechtseweg 80
Amersfoort
Inleiding VILLA "Klein Groenensteyn" is op korte afstand en aan de zuidzijde van de Utrechtseweg gelegen en maakt deel uit van de villabebo..

Kaart & Routeplanner