Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex De Armen de Poth: twee hofjeswoningen in Amersfoort

Gebouw

Coninckstraat 67 3
3811WG Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1895-1905


Beschrijving van Complex De Armen de Poth: twee hofjeswoningen

Omschrijving Het blokje met twee HOFJESWONINGEN is op het midden van het binnenterrein gelegen, aan het noordelijke uiteinde van de bebouwing. De voorgevel is op het noorden georiënteerd. De twee woningen zijn ondergebracht op een rechthoekige plattegrond, met daarop één bouwlaag met een zadeldak, bedekt met rode Hollandse pannen. Voor de woningen liggen kleine tuintjes, door heggen omzoomd. De architectuur is uitermate sober. De gevels zijn opgetrokken uit een rode baksteen. Een iets donkere baksteen vormt de plint. Een gootlijst op klossen vormt de overgang naar het hellende dak. In het midden van de noklijn bevindt zich één schoorsteen. De symmetrische voorgevel (noordzijde) van het woningenblok wordt door de vensters en de deuren geleed. Iedere woning heeft één deur en één venster. De deuren zijn aan de uiteinden van de gevel geplaatst. De houten deuren zijn verticaal geprofileerd en voorzien van een tweedelig bovenlicht. De schuifvensters hebben een 3x(1+2) roedenverdeling. Op het dak bevinden zich twee dakkapellen met dubbele vensters met kruisvormige roedenverdeling. De dakkapellen hebben een geprofileerde daklijst en een plat dak. De symmetrische achtergevel grenst aan een smalle steeg. Beide woningen hebben een achterdeur en een venster. De linker zijgevel is vrijwel geheel blind en voorzien van een gepleisterde laag. Een klein vierkant venster bevindt zich in het midden van de eerste bouwlaag. De rechter zijgevel is vrijwel identiek aan de linkerzijgevel, maar heeft twee kleine vensters meer. Rechts in de eerste bouwlaag en in het midden van de topgevel bevinden zich vierkante vensters met een kruisvormige roedenverdeling. Het interieur van de woningen is sober. De indeling van de ruimten is nauwelijks gewijzigd. Een smalle gang geeft toegang tot de daarachter gelegen keuken. Naast de gang bevindt zich de enige kamer van de woning. De bovenverdieping bestond aanvankelijk enkel uit zolderruimte. Later zijn hier veelal kleine kamers in aangebracht. Waardering Complex De Armen de Poth is van algemeen belang vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf en zeldzaam woningcomplex voor ouderen en vanwege de grote mate waarin dit deel bijdraagt aan de ensemblewaarde van het uit de middeleeuwen stammende complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517694
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex De Armen de Poth: twee hofjeswoningen in Amersfoort

Zogenaamde celzusterenkwamer

Coninckstraat 67
Amersfoort
Z.g. CELZUSTERENKAMER, 1547.

Kapel van het Gasthuis (Sint Rochuskapel)

Coninckstraat 67
Amersfoort
KAPEL van het Gasthuis (Sint Rochuskapel) 1507. Klokje gegoten door Henricus Aeltszn. van Meurs, 1620, diameter 45 cm.

Complex De Armen de Poth: acht hofjeswoningen

Coninckstraat 6719
Amersfoort
Omschrijving Het langgerekte blok is aan de noordzijde van het binnenterrein gelegen. Voor de 8 HOFJESWONINGEN liggen kleine tuintjes, door..

Groep van twee woningen

Coninckstraat 67/1
Amersfoort
GROEP VAN 2 WONINGEN, circa 1657. Gevelsteen 1657.

Complex De Armen de Poth: twaalf hofjeswoningen

Coninckstraat 6710
Amersfoort
Omschrijving Twaalf HOFJESWONINGEN als langgerekt blok aan de oostzijde van het binnenterrein gelegen, ondergebracht op een rechthoekige pl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex De Armen de Poth: twee hofjeswoningen in Amersfoort

Foto's (3)