Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rectorswoning in Amersfoort

Woonhuis

Daam Fockemalaan 20
3818KG Amersfoort
Utrecht


Beschrijving van Rectorswoning

Omschrijving RECTORSWONING, op enige afstand van de Daam Fockemalaan gelegen, omgeven door bomen. Een tuin omsluit de woning, die met de voorgevel naar het oosten is gericht. Het gebouw is door een eigen toegang op de weg ontsloten. De hoofdmassa van het in traditionalistische stijl gebouwde woonhuis heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond. De brede voor- en achtergevel doorbreken de kap en bezitten twee bouwlagen, de smalle zijgevels daarentegen slechts één. De kap, die een nok heeft evenwijdig aan de brede gevels krijgt hierdoor opmerkelijk brede wolfseinden. De dakpartij is gedekt met pannen. Een hoog opgemetselde schoorsteen doorbreekt ter plekke van de keuken de kap. De uit gele bakstenen bestaande gevels bezitten over de gevel verspreide vensters met een verfijnde horizontale roedenverdeling. Onderdorpels van vensters en aanzet- en sluitstenen in natuursteen. Aan de linkerzijgevel bevindt zich een uitbouw met plat dak, dat een smalle rechthoekige schuur, met zadeldak haaks op de straat, verbindt met het hoofdgebouw. Het vloerniveau van de aanbouw is aanzienlijk lager, de glooiing van het terrein volgend. De voorgevel (oostzijde) telt twee bouwlagen met aan weerszijden een tot op de eerste bouwlaag doorlopende kap. De gevel is in vijf onregelmatige traveeën verdeeld. De halfronde entree bevindt zich rechts van het midden. Een tiental grotere en kleinere vensters zijn asymmetrisch over de gevel gerangschikt. In het midden bevindt zich in de tweede bouwlaag een groot driestrooks venster dat licht verschaft aan de hal met de trappartij. De stroken worden ieder door vier horizontale roeden in vijven gedeeld. De achterzijde heeft evenals de voorgevel twee bouwlagen met aan weerszijden een tot op de eerste bouwlaag doorlopende kap. Vensters en deuren zijn asymmetrisch over de gevel verdeeld. Geheel links bevindt zich een boogvormige uitsparing van een hoekkamer die vermoedelijk voorheen tot een inpandige terras behoorde, daarnaast het samengestelde venster van de werkkamer en geheel rechts bevindt zich een rechthoekig volume van één bouwlaag, dat ten opzichte van de gevel naar voren is geplaatst. Hierboven bevindt zich een balkon, dat te bereiken is middels dubbele openslaande deuren. Een dakkapel met lessenaarsdak is in de kap aangebracht. De linker zijgevel toont teruggelegen de hoofdmassa van de woning. De gevel verspringt ongeveer in het midden, waar zich tevens de schoorsteen bevindt. Links van de schoorsteen bevindt zich een anderhalve bouwlaag hoge gevel, die naar links overgaat in het één bouwlaag hoge balkon. In de gevel zijn asymmetrisch vier vensters aangebracht. Rechts van de schoorsteen loopt de kap geheel tot op de eerste bouwlaag door. Tegen dit deel van de linker zijgevel is de doorgang naar de schuur gebouwd. Voor het hoofdvolume ligt de schuur, waarin de zijgevel twee kleine rechthoekige vensters zijn aangebracht. De rechter zijgevel bestaat uit de één bouwlaag hoge gevel en de hoogopgaande kap. In de gevel is een brede segmentboogvormige uitsparing aangebracht met daarachter, teruggelegen, de dubbele openslaande deuren, die vanuit de werkkamer toegang geven tot de hoekkamer. Links in de gevel bevindt zich een smal venster. Geheel links eindigt een muurdam in een lage bloembak. Interieur De plattegrond van de woning toont een scheiding van openbare en private functies. In een smalle strook achter de voorgevel zijn van rechts naar links de volgende functies in rechthoekige ruimten ondergebracht: de spreekkamer, de entree, de twee bouwlagen hoge hal met trap en de keuken. Vanuit de keuken kan de garage, die in het verlengde ligt, worden bereikt. Vanuit de hal geeft een deur toegang tot de werkkamer met zicht op de tuin. Dubbele openslaande deuren geven toegang tot de hoekkamer aan de rechterzijgevel van het gebouw. Aan de andere zijde is de eet- en zitkamer gelegen. Waardering De woning voor de rector op het terrein van de stichting Onze Lieve Vrouw ter Eem is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een woning, ontworpen in een traditionalistische bouwstijl. Het gebouw is van ensemblewaarde in relatie tot de tuin en het klooster- en scholencomplex, dat eveneens is ontworpen door B.J. Koldewey. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517691
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rectorswoning in Amersfoort

Onze Lieve Vrouw ter Eem

Daam Fockemalaan 22
Amersfoort
Omschrijving KLOOSTER- EN SCHOOLGEBOUWEN van de zusters van Onze Lieve Vrouw ter Eem. Achter een toegangspoort voert een vrijwel rechte opr..

Tuinaanleg met een hekwerk op bakstenen plint van de openbare weg gescheiden

Daam Fockemalaan 22
Amersfoort
Omschrijving TUINAANLEG met een hekwerk op bakstenen plint van de openbare weg gescheiden. Het terrein bezit door de ligging op de westfla..

Belgenmonument: gedenkteken

Belgenlaan 9 hoofdgebouw
Amersfoort
Omschrijving Het hoofdgebouw van het GEDENKTEKEN Belgenmonument met een breedte van circa 18 meter is gelegen aan de noordzijde van een doo..

Belgenmonument: herdenkingsmuur

Belgenlaan 9 bij herdenkingsmuur
Amersfoort
Omschrijving HERDENKINGSMUUR, op circa zestig meter ten noorden van en evenwijdig aan het hoofdgebouw staat als onderdeel van het GEDENKTE..

Belgenmonument: tuin

Belgenlaan 9 bij tuin
Amersfoort
Omschrijving De aanleg van de TUIN rond de bouwkundige delen van het Belgenmonument werd in overleg met architect Huib Hoste ontworpen door..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rectorswoning in Amersfoort

Foto's (1)