Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schothorst: orangerie in Amersfoort

Tuin Park Landgoed

Schothorsterlaan 29
3822NA Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1860-1880


Beschrijving van Schothorst: orangerie

Omschrijving De voormalige in neoclassicistische stijl vormgegeven ORANJERIE is op enige afstand ten noorden van het landhuis en koetshuis gelegen binnen het in Engelse landschapsstijl vormgegeven park. De plattegrond van de hoofdmassa is in hoofdzaak rechthoekig en is samengesteld uit twee langgerekte rechthoeken. De smallere rechthoek van de tuinmanswoning telt anderhalve bouwlaag met een zadeldak, gedekt met grijze Hollandse pannen. Op de nok bevinden zich twee opgemetselde schoorstenen. De enkele bouwlaag van de oranjerie is even hoog als de anderhalve bouwlaag van de woning. De oranjerie heeft een zeer flauw hellend zadeldak, bedekt met asfaltpapier. Aan de noordzijde van de woning bevindt zich een smalle strook met rechthoekige uitbouwen, alle voorzien van een plat dak. De gevels bestaan uit bepleisterde bakstenen. Vensters en dubbele openslaande deuren zijn voorzien van roedenverdelingen en segmentbogen. De symmetrische voorgevel (zuidzijde) bezit zes gebosseerde pilasters met kapitelen. De pilasters dragen een sobere kroonlijst, met daarboven een houten, geprofileerde gootlijst. Tussen de pilasters zijn vijf paar hoge deuren aangebracht. De getoogde bovenlichten zijn voorzien van een roedenverdeling met acht ruiten. aangebracht. Voor de achtergevel (noordzijde), die tot de tuinmanswoning behoort, zijn drie rechthoekige bouwmassa's geplaatst, waarvan de middelste het grootst is. Kleine vensters zijn asymmetrisch over de geveldelen aangebracht. De linkerzijgevel (westzijde) bestaat uit het rechthoekige gevelvlak van de oranjerie met daarin één venster, en de licht risalerende topgevel van de tuinmanswoning. In de topgevel zijn in de eerste bouwlaag twee kruisvensters met louvre-luiken aangebracht. In de top bevinden zich twee kleinere vensters die van elkaar worden gescheiden door een gemetselde middenstijl. Ook deze vensters zijn voorzien van louvre-luiken. De rechterzijgevel kent een in hoofdzaak vergelijkbare maar gespiegelde opzet als de linkerzijgevel. Het venster in de gevel van de oranjerie is echter pas bij de verbouwing tot woning aangebracht. In het midden van de topgevel bevindt zich één kruisvenster. Geheel rechts is de entree in de uitbouw met plat dak aangebracht. In de top van de topgevel bevindt zich een kleiner venster. Het interieur van de oranjerie is door het aanbrengen van een van de buitenmuren vrijstaande extra woonlaag in een deel van de ruimte aanzienlijk gewijzigd. Waardering Het pand, behorende tot het landgoed Schothorst, is van algemeen belang vanwege zijn arhitectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een in neoclassicistische stijl vormgegeven oranjerie. Het pand is van grote ensemblewaarde in relatie tot het landhuis, het koetshuis en parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517677
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schothorst: orangerie in Amersfoort

Schothorst: koetshuis

Schothorsterlaan 17
Amersfoort
Omschrijving Het in neorenaissancestijl vormgegeven KOETSHUIS is op circa 75 meter afstand ten noordoosten van het landhuis gesitueerd. Het..

Schothorst: landhuis

Schothorsterlaan 11
Amersfoort
Omschrijving Het LANDHUIS is gelegen in een door tuinarchitect S.A. van Lunteren ontworpen landschappelijk park. De directe omgeving van he..

Schothorst: historische aanleg

Schothorsterlaan 11
Amersfoort
Omschrijving De AANLEG. Het landgoed Schothorst wordt aan de westzijde begrensd door de weg die vanaf de splitsing van de Schothorsterlaan ..

Kazemat 01 Kazemat I (mitrailleurkazemat met mitrailleurkamer en manschappenvertrek)

1e linie, op het uiteinde van de noordwestelijke havendam noordwestelijke havendam 1 1e linie, op het uiteinde van de noordwestelijke havendam
Kornwerderzand (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving De MitrailleurKAZEMAT I uit 1933 bevindt zich op het uiteinde van de noord-oostelijke havendam en heeft een afmeting van 21,15..

Kazemat 02 Kazemat II (kanonkazemat met kanonkamer, munitiekamer, manschappenverblijf, toilet en observatiepost)

1e linie, aan de voet van de noordwestelijke havendam noordwestelijke havendam 2 1e linie, aan de voet van de noordwestelijke havendam
Kornwerderzand (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving De KanonKAZEMAT II aan de noord-oostzijde was in 1932 gereed en heeft een afmeting van ca. 14 x 20 m. De kazemat die een opste..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schothorst: orangerie in Amersfoort

Foto's (3)