Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duiventil Nimmerdor in Amersfoort

Tuin Park Landgoed

Arnhemseweg 213 VI
3817CG Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Duiventil Nimmerdor

Omschrijving Tot het landgoed Nimmerdor behoort een DUIVENTIL met neogotische kenmerken, dat markant gelegen is midden op het open terrein van een weiland. De duiventil is geplaatst in een zichtas van het landhuis en is, als opvolger van een 18de-eeuwse voorganger, vermoedelijk gebouwd omstreeks 1880. De duiventil is in 1990 gerestaureerd. Het gesloten gedeelte van de houten duiventil heeft een zeshoekige plattegrond. Dit volume rust op zes houten hoekstijlen van circa acht meter lengte, die op stenen poeren zijn geplaatst. Deze staanders zijn door korbelen met elkaar verbonden, waarbij de driehoekige openingen de vorm van traceringen met toten bezitten. Op de verbindingspunten zijn culotten van gewelfknopen aangebracht. Elke zijde van het gesloten volume is voorzien van twee verticaal beschotte velden, die zowel aan de onder- als aan de bovenzijde zijn voorzien van kruisvormige betimmeringen. Boven het hoofdvolume, dat door een tentdak met zinken losanges wordt besloten, bevindt zich een smaller zeshoekig volume met eveneens een tentdak met zinken losanges. Een hoge pinakel vormt hiervan de beeïndiging. In het smalle volume bevinden zich per zijde drie maal drie invlieg-openingen, die alle op houten consoles rusten. Hierboven is per veld een kruisvormige betimmering aangebracht. Het interieur van de duiventil, bestaande uit houten nestkastjes, is nog geheel intact en biedt plaats aan ruim 500 nesten. Waardering De duiventil op het landgoed Nimmerdor is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorisch belang als gaaf en relatief zeldzaam voorbeeld van een duiventil met neogotische kenmerken. Het object heeft een grote ensemblewaarde als markant element van het landgoed en in relatie tot de overige onderdelen van het landgoed. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517648
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duiventil Nimmerdor in Amersfoort

Parkaanleg Nimmerdor

Arnhemseweg 213VI
Amersfoort
Omschrijving De oorspronkelijk in opdracht van Everard Meyster aangelegde 17de-eeuwse tuin van het landgoed Nimmerdor werd, zoals blijkt ui..

tuin park landgoed

Arnhemseweg 213V
Amersfoort
Omschrijving Tot het landgoed Nimmerdor behoort een aan de noordzijde van de vijver gelegen ORANJERIE met aan de noordzijde een woning. Zow..

Kleine dienstwoning

Arnhemseweg 213I
Amersfoort
Omschrijving Tot het landgoed Nimmerdor behoort een kleine DIENSTWONING, gelegen ten noorden van en direct aan het begin van de oprijlaan n..

Villa Waterdal

Arnhemseweg 213IV
Amersfoort
Omschrijving Tot het landgoed Nimmerdor behoort de VILLA "Waterdal", Arnhemseweg 213 IV. Deze villa, gelegen op het grondgebied van het vro..

Koetshuis Nimmerdor

Arnhemseweg 213II
Amersfoort
Omschrijving Tot het landgoed Nimmerdor behoort een KOETSHUIS dat gelegen is aan een open ruimte, die zich aan het begin van de oprijlaan n..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)