Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele dienstwoningen in Amersfoort

Woonhuis

Koningin Beatrixplantsoen 2
3818ZB Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Dubbele dienstwoningen

Omschrijving De zes in overgangsarchitectuur ontworpen identieke dubbele DIENSTWONINGEN staan per drie evenwijdig aan een haaks op het hoofdgebouw gesitueerde weg. De hoofdmassa van elk pand bezit een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen met gepleisterde gevels en een afgeplat schilddak. Tegen de zijgevel bevindt zich in het midden een tweelaags platgedekte uitbouw met aan de straatzijde onder een balkon de teruggerooide entree. Aan de tuinzijde wordt de oksel door een eenlaags platgedekte uitbouw (keuken) ingevuld. In het zijschild van de kap bevindt zich per woning dicht bij de voorgevel een schoorsteen. De bakgoten rusten op klossen. Bij verbouwingen zijn de volumen hier en daar tot twee bouwlagen uitgebreid. Op de entreevolumes zijn houten balkonhekken geplaatst. Aan de achterzijde van de villa's bevinden zich kleine houten schuurtjes, die met een houten schutting verbonden zijn met de villa's. De wit gepleisterde gevels worden ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de vensters in beide bouwlagen door rode baksteen banden geleed. Eveneens uit rode baksteen samengestelde segmentbogen bevinden zich boven de veelvoorkomende schuifvensters met tweelichts bovenlicht, de kleine tweelichts vensters en de samengestelde vensters aan de voorzijde, alsmede boven de deuren met bovenlicht. De symmetrische voorgevels bestaan uit twee travee├źn met elk twee boven elkaar geplaatste vensters, met aan iedere zijde de teruggelegen entree. In de eerste bouwlaag van de hoofdmassa bevinden zich twee vensters. Deze vensters worden door twee stijlen en een middendorpel in zessen gedeeld. Roeden in het bovenlicht brengen een verdere verdeling aan. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee schuifvensters, met kruisvormige roedenverdeling en tweelichts bovenlicht. De voordeuren zijn geprofileerd en voorzien van een tweelichts bovenlicht. De hoofdmassa van de symmetrische achtergevel is identiek aan de voorgevel. Naast deze hoofdmassa bevinden zich aan weerszijden de keuken, met achterdeur. De identieke zijgevels bestaan uit de tweelaags uitbouw (met bovenlicht en kelderlicht) met aan weerszijden entree en keuken. In de gevel van de hoofdmassa zijn in de tweede bouwlaag op de hoek met voor- en achtergevel een venster geplaatst. In de zijgevel van de entree bevinden zich twee kleine vensters. Waardering De dubbele woningen zijn van algemeen belang vanwege hun architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van dienstwoningen, ontworpen in overgangsarchitectuur. De dubbele woningen zijn bovendien van ensemblewaarde in relatie tot de overige delen van het complex behorende tot het voormalig Rijks Opvoedingsgesticht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517641
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele dienstwoningen in Amersfoort

Adjunct-direteurwoning

Koningin Beatrixplantsoen 14
Amersfoort
Omschrijving De in overgangsarchitectuur ontworpen ADJUNCT-DIRECTEURSWONING heeft een rechthoekige plattegrond en bezit twee bouwlagen met ..

Directeurswoning

Koningin Beatrixplantsoen 38
Amersfoort
Omschrijving De hoofdmassa van de in overgangsarchitectuur uitgevoerde DIRECTEURSWONING heeft een rechthoekige plattegrond, waarop twee bou..

Opvoedingsgesticht

Koningin Beatrixplantsoen 16
Amersfoort
Omschrijving Het in overgangsarchitectuur ontworpen OPVOEDINGSGESTICHT met neo-renaissance en Chaletstijl kenmerken, is gelegen aan de noor..

De Wachter: villa

Dr. J.P. Heijelaan 2
Amersfoort
Omschrijving VILLA, opgebouwd als een compositie van drie samengestelde kubische massa's van verschillende hoogte, breedte en diepte met da..

De Wachter: tennishuisje

Dr. J.P. Heijelaan 2
Amersfoort
Omschrijving Verbonden met de villa door een bakstenen pergola staat op enige afstand ten westen van het hoofdgebouw een TENNISHUISJE aan e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele dienstwoningen in Amersfoort

Foto's (1)