Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Adjunct-direteurwoning in Amersfoort

Woonhuis

Koningin Beatrixplantsoen 14
3818ZB Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Adjunct-direteurwoning

Omschrijving De in overgangsarchitectuur ontworpen ADJUNCT-DIRECTEURSWONING heeft een rechthoekige plattegrond en bezit twee bouwlagen met een aan het hoofdgebouw evenwijdig lopend zadeldak met wolfseinden, gedekt met rode tuiles du nord. Pirons bekronen de twee nokpunten. Het dak steekt over en heeft een houten bakgoot op gesneden klossen. Op het dak bevinden zich twee dakkapellen. De houten steekkappen van de dakkapellen bezitten chalet-elementen evenals de zijgevels. De gevels zijn opgetrokken uit een donkerrode baksteen. Ter hoogte van de natuurstenen onder- en bovendorpels van de vensters zijn lichtrode verblendstenen banden in de gevels aangebracht. De gevels staan op een natuurstenen plint. De twee-lichts schuifvensters zijn voorzien van een drielichts bovenlicht en worden overspannen door een segmentboog met natuurstenen sluitsteen. Het pand vertoont grote gelijkenis met de directeurswoning, hiervoor beschreven. De rechter zijgevel (zuidzijde) van de hoofdmassa bezit twee traveeën met een vrijwel symmetrische opzet. In de linker travee bevindt zich op de begane grond een dubbele deur, terwijl rechts een venster is aangebracht, beide onder een uit oranje steen bestaande boog met sluitsteen en boogveld. Hierboven zijn in dezelfde assen vensters van gelijke vorm geplaatst met in de kap twee dakkapellen met chalet-elementen. In de voorgevel westzijde bevindt zich de entree, die in de linker travee van de hoofdmassa is geplaatst. In de rechter travee bevindt zich een venster. In dezelfde assen bevinden zich op de verdieping twee vensters, terwijl in de middenas van de topgevel een kleiner venster is geplaatst. Alle venster- en deuropeningen zijn voorzien van segmentbogen met sluitsteen en boogveld. De topgevel wordt door een kap met chalet-elementen omgeven. De achter zijgevel is vrijwel identiek aan de voor zijgevel, waarbij voor de gevel een houten serre met daarop een balkon is geplaatst. De linker zijgevel van de hoofdmassa is met name op de begane grond bij de verbouw in 1997-1998 gewijzigd, waarbij de verbinding met het hoofdgebouw is verdwenen. Het metselwerk is hierbij in stijl gerepareerd. De gevel is op uitzondering van een midden op de eerste verdieping aangebracht venster geheel blind. Links bevindt zich een deels vernieuwde uitbouw van één bouwlaag met plat dak, waarvan in de oostgevel een deur is geplaatst. In het interieur bevindt zich om een rechthoekige vide een tot in de kap doorlopende trappartij met ijzeren balusters. Waardering De woning van de adjunct-directeur van het voormalige Rijks Opvoedings Gesticht op de Amersfoortse Berg is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in overgangsarchitectuur ontworpen villa. Het pand heeft als onderdeel van het rond een plantsoen gesitueerde complex ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517640
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Adjunct-direteurwoning in Amersfoort

Opvoedingsgesticht

Koningin Beatrixplantsoen 16
Amersfoort
Omschrijving Het in overgangsarchitectuur ontworpen OPVOEDINGSGESTICHT met neo-renaissance en Chaletstijl kenmerken, is gelegen aan de noor..

Directeurswoning

Koningin Beatrixplantsoen 38
Amersfoort
Omschrijving De hoofdmassa van de in overgangsarchitectuur uitgevoerde DIRECTEURSWONING heeft een rechthoekige plattegrond, waarop twee bou..

Dubbele dienstwoningen

Koningin Beatrixplantsoen 2
Amersfoort
Omschrijving De zes in overgangsarchitectuur ontworpen identieke dubbele DIENSTWONINGEN staan per drie evenwijdig aan een haaks op het hoof..

De Wachter: villa

Dr. J.P. Heijelaan 2
Amersfoort
Omschrijving VILLA, opgebouwd als een compositie van drie samengestelde kubische massa's van verschillende hoogte, breedte en diepte met da..

De Wachter: tennishuisje

Dr. J.P. Heijelaan 2
Amersfoort
Omschrijving Verbonden met de villa door een bakstenen pergola staat op enige afstand ten westen van het hoofdgebouw een TENNISHUISJE aan e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Adjunct-direteurwoning in Amersfoort

Foto's (2)