Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Asschuur (tegenwoordig jongerensociëteit So What!) in Gouda

Gebouw

Vest 30
2801VE Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1844
Architect: A. Oudijk


Beschrijving van Asschuur (tegenwoordig jongerensociëteit So What!)

Inleiding De ASSCHUUR werd in 1844 gebouwd in Traditioneel-Ambachtelijke stijl door meester-timmerman A. Oudijk en is gelegen op de voormalige stadsveste tussen de inmiddels gesloopte Potterspoort en de Rotterdamse Poort. Het pand ligt langs de Turfsingel. In de asschuur werd haardas verzameld dat als grondstof voor de bereiding van loog voor de glas- en zeepfabrieken grote waarde had. Na 1876 was het haardas waardeloos geworden aangezien de sodafabricage was toegenomen. Tevens was de kwaliteit van het haardas gedaald door het toenemende verbruik van steenkolen. In 1922 werd het pand verbouwd en werd de gemeentelijke reiningsdienst er gehuisvest. In het midden kwamen een aantal paardestallen, aan de uiteinden een bergplaats voor ontsmettingsrijtuigen en handkarren en een reparatieinrichting. Thans (1999) is de Asschuur het onderkomen voor een jongerensociëteit. Tijdens een verbouwing in de jaren tachtig van de 20ste eeuw zijn een aantal ramen en deuren dichtgemetseld. Aan de achterzijde is een nieuwe uitbouw gerealiseerd. Omschrijving Het op rechthoekige grondslag in baksteen opgetrokken pand bestaat uit twee verdiepingen onder een met rode Hollandse pannen gedekt gebroken schilddak waarvan de nokrichting parallel loopt met het water; rondom houten daklijsten op klampen; uileborden aan de kopse kanten. De dikke wanden van de lange zijden zijn schuin gemetseld zodat ze richting dakkap taps toelopen. Aan beide zijgevels een reeks steunberen die licht risalerend tegen de gevels zijn gemetseld. Het pand heeft aan de straatzijde afgeschuinde hoeken. Alle gevelopeningen hebben getoogde strekken en gemetselde dorpels. De gevel aan de singelzijde (zuid) heeft twee deuren en twee dakkapellen. Vensters worden afgewisseld met een steunbeer. Aan beide langszijden een reeks zware muurankers die soms de volledige hoogte van de muur beslaan. Aan de westelijke kopse kant een dubbele inrijdeur en een dakkapel met deuren. De tweede dubbele inrijdeur is dichtgemetseld en van stuclaag voorzien. Aan de oostelijke kopse kant zijn twee dubbele, getoogde deuren dichtgemetseld en van een nieuwe stuclaag voorzien. Ten westen van het pand een gemetselde muur die de grond langs de singel van de weg afschermd. Het interieur is diverse keren grondig gewijzigd. Waardering De asschuur is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een asschuur die gezien haar verschillende functies bovendien in Gouda tamelijk bekend is. De asschuur is van architectuurhistorisch belang als typologisch voorbeeld. De asschuur is van stedebouwkundig belang als markant gebouw langs de singel aan de Vest. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517636
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De voormalige Asschuur aan de Vest te Gouda

De Asschuur is een voormalige opslagplaats voor haardas aan de Vest in de Nederlandse stad Gouda. Door de ligging aan het water van de Turfsingel kon het opgeslagen materiaal direct per schip over het water worden vervoerd. Het gebouw is een rijksmonument.[1]

De Asschuur is een ontwerp van de Goudse timmerman Anthonie Oudijk, stichter van een bedrijf, dat later het aannemersbedrijf Nederhorst zou worden.[2] De Asschuur werd gebouwd in 1844[3]en diende voor opslag van haardas. In de tijd dat haarden met turf werden gestookt werd de potas hieruit gebruikt bij de productie van zeep en glas. Toen overgeschakeld werd op steenkool verloor de as haar economische waarde. Ook werd steeds meer gebruikgemaakt van soda in plaats van potas. Het gebouw werd vervolgens onderdeel van de gemeentelijke reinigingsdienst. Rond 1900 werd de bovenverdieping bewoond door de directeur van deze dienst.[4] Het pand is in de 20e eeuw ook nog als paardenstal in gebruik geweest. In 1970 kreeg het Goudse poppodium So What! de beschikking over het gebouw. Verbouwingen in de jaren erna hebben het gebouw geschikt gemaakt voor de gewijzigde bestemming als poppodium.

Tijdens werkzaamheden aan het gebouw in 1991 werden resten van de fundering van de vroegere stadsmuur van Gouda gevonden.[5]


Monumenten in de buurt van Asschuur (tegenwoordig jongerensociëteit So What!) in Gouda

De Roode Leeuw

Vest 65
Gouda
STELLINGMOLEN "De Roode Leeuw", 1771.

Pakhuis met stucversieringen

Hoge Gouwe 67
Gouda
PAKHUIS (XIX c) met stucversieringen.

De Flappe, pand met lijstgevel met stucversieringen. Vier vensterassen breed.

Hoge Gouwe 71
Gouda
PAND met lijstgevel (XIX c) met stucversieringen. Vier vensterassen breed.

De Tol, pand met afgeknotte en van lijst voorziene klokgevel met hoekvoluten op geprofileerde dekplaten (XVIII). Hardstenen vensterdorpels. Ramen zold ..

Hoge Gouwe 73
Gouda
PAND met afgeknotte en van lijst voorziene klokgevel met hoekvoluten op geprofileerde dekplaten (XVIII). Hardstenen vensterdorpels. Ramen zo..

Langwerpig hoekpand. Eenvoudige lijstgevel. Schilddak

Hoge Gouwe 51
Gouda
Langwerpig HOEKPAND Keizerstraat. Eenvoudige lijstgevel (XVIII). Schilddak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Asschuur (tegenwoordig jongerensociëteit So What!) in Gouda

Foto's (1)