Woonhuis in Eclectische stijl (achterzijde van Arti Legi en onderdeel van het dit complex) in Gouda

Zeugstraat 11

Architect: W.C. van Goor

Beschrijving van Woonhuis in Eclectische stijl (achterzijde van Arti Legi en onderdeel van het dit complex)

Inleiding WOONHUIS dat in 1853 tegelijkertijd met de Markt 27 is gebouwd als één complex, naar ontwerp van W.C. van Goor. Het woonhuis is gebouwd in Eclectische stijl. In het pand op Markt 27, Arti Legi, zat het kantongerecht en een tekenschool; dit pand is reeds geregistreerd als Rijksmonument. In het pand aan de Zeugstraat bevonden zich een conciergewoning, de schuttersraad van de Kamer van Koophandel en boven een tekenzaal met een onderwijzerskamer. Het pand staat direct aan de gracht die langs de Zeugstraat loopt en die onderdeel uitmaakt van één van de Goudse binnengrachten. De brug heeft nieuwe houten leuningen. Omschrijving Monumentaal vrijstaand pand van twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen onder een schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. Het pand staat met een hardstenen plint direkt aan de gracht en toegankelijk via een brug met houten brugdek en smeedijzeren balustrades. Het woonhuis heeft een symmetrische lijstgevel met licht risalerend middendeel waarin de voordeur in een hardstenen rondboogportaal met lijsten is gevat. Aan weerszijden van de dubbele houten paneeldeuren, die worden bekroond met een rondboogbovenlicht zijn twee smalle ganglichten geplaatst. Aan weerszijden van de risaliet op de begane grond bevinden zich twee vierruitsschuiframen, op de verdieping vier openslaande zesruitsramen, allen onder tweelichten. Alle vensters zijn gevat in doorlopende onderdorpels van hardsteen en worden bekroond met rollagen en gebroken cordonlijsten. De voorgevel wordt afgesloten met een geprofileerde houten kroonlijst die een enkele meter doorloopt in de zijgevels. In de linkerzijgevel een venster met drie ramen en op de verdieping twee zesruitsramen, allen gemetselde dorpels en rollagen. Twee reeksen muurankers, een eenvoudige houten daklijst en een keramiek ventilatierooster. In de rechterzijgevel een klein trapraampje en boven een zesruitsraampje, eenvoudige houten daklijst en twee reeksen muurankers. Het pand grenst aan de achterzijde aan een binnenplaatsje waar ook het pand Arti Legi op uitkomt. Beide panden waren vroeger onderling met een luchtbrug verbonden. Beide achtergevels zijn identiek. Op de begane grond twee zesruitsschuiframen en op de verdieping een samengesteld venster met drie openslaande vierruitsramen, vierruitsbovenlichten en tweeruitsonderlichten. Het linkerdeel van de gevel is gestuct en heeft een nieuwe achterdeur, erboven een nieuwe venster. Houten daklijstje. Gemetselde dorpels en rollagen. INTERIEUR Plattegrond is nagenoeg gaaf. Opvallend is de ruime vestibule met rondboogpoorten naar aanliggende vertrekken. Originele paneeldeuren. Boven bevindt zich de tekenzaal met een gebogen wanden en in het plafond een groot gietijzeren rooster met op de zolder een houten afvoerpijp. De verdieping hangt aan een houten dakconstructie met ijzeren hangstaven. Waardering Het pand is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een woonhuis met nevenfuncties zoals de tekenzaal. Het pand met bijbehorend interieur is van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een monumtentaal Eclectisch woonhuis dat dateert uit halverwege de 19de eeuw. Het woonhuis heeft stedebouwkundige waarde als onderdeel van een monumentale gevelreeks die binnen het beschermd stadsgebied ligt. Het woonhuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van het reeds aangewezen pand Arti Legi aan de Markt waar het oorspronkelijk bijbehoorde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)