Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Uiterste brug in Gouda

Weg En Waterwerk

Westhaven 61
2801PN Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Uiterste brug

Inleiding De over de Haven gelegen BRUG, genoemd 'Uiterste Brug', is in 1879 gebouwd ter vervanging van een draaibrug uit 1845. De grotendeels gietijzeren brug is vervaardigd doo de Haagse IJzergieterij 'De Prins van Oranje'. De brugdekken konden afzonderlijk van elkaar bewegen en zijn voorzien van boven het wegdek uitstekende kwadranten (kamwielen) voor het hefmechanisme, waarmee de vallen worden bediend; in de loop van de 20ste eeuw is de brug vastgezet. Tegelijkertijd zijn de contragewichten verwijderd. De brug vormt één van de drie verbindingen tussen de Oosterhaven en de Westerhaven en is een verkeersbrug van het type dubbele bascule- of wipbrug. De brug maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Gouda. Omschrijving De "beweegbare" brugdelen (vallen) liggen tussen aanbruggen, die rusten op vijf hoge, zich verjongende gietijzeren kolommen. Deze zijn door middel van eveneens gietijzeren consoles met de geknikte ijzeren balken van de aanbruggen verbonden. Zowel de hellende "beweegbare" delen (de vallen) als de niet beweegbare, minder hellende brugdelen (de aanbruggen) zijn voorzien van balustrades die zijn samengesteld uit tussen eenvoudige, gietijzeren balusters staande spijlenreeksen met rondboogfriezen. De kwadranten of kamwielen zijn onder meer ingevuld met vijf cirkels en zijn verbonden met metalen huizen van de bewegingswerken. Deze zijn bevestigd aan zware conische palen. Op de kaden aan weerszijden van de aanbruggen staan balustrades. Deze bestaan uit rijk versierde gietijzeren balusters, waartussen stangen zijn bevestigd. De brugdekken bestaan uit op ijzeren balken liggende planken. Waardering De dubbele basculebrug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. De brug is (cultuur)historische van algemeen belang als een bijzondere onderdeel van een zeer oude infrastructurele voorziening en als een goed voorbeeld van een typologische ontwikkeling in de bruggenbouw. De brug heeft architectuurhistorische waarde vanwege het voor de bouwtijd kenmerkende materiaalgebruik en de daarmee samenhangende vormgeving. De brug heeft stedebouwkundige en ensemblewaarde vanwege de situering en de bijzondere visuele en functionele samenhang met de Haven en de overige bruggen over dit water. De brug is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517630
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Uiterste brug
De Uiterste brug anno 2009 tussen West- en Oosthaven tegenover de Minderbroedersteeg
De Uiterste brug anno 2009 tussen West- en Oosthaven tegenover de Minderbroedersteeg
Algemene gegevens
Locatie Gouda
Overspant Haven
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 517630
Bouw
Bouwperiode 1879/1880
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Uiterste brug is een monumentale brug in Gouda, die de West- en Oosthaven met elkaar verbindt.

Geschiedenis

Al op het eind van de 15e eeuw wordt de uytterste brugge in de Goudse archieven genoemd.[1][2] De eerste brug was waarschijnlijk een toogbrug, later in 1633 vervangen door een ophaalbrug en in 1845 door een draaibrug. De huidige brug is gebouwd in de jaren 1879 en 1880 door de Haagse ijzergieterij De Prins van Oranje. Het is een 19e-eeuwse ijzeren basculebrug. Deze brug bestond uit twee delen, die los van elkaar konden bewegen. Sinds 1975 zijn beide delen vastgezet.[3]

De naam "Uiterste brug" heeft te maken met de ligging van de brug. Het is de meest zuidelijk gelegen brug in de Gouwe, nabij de uitmonding in de Hollandse IJssel bij de Havensluis.

Bij 2 de Uiterste brug op een stadsplattegrond uit 1588Monumenten in de buurt van Uiterste brug in Gouda

Pand met lijstgevel, boven

Westhaven 62
Gouda
PAND met lijstgevel, boven XIX A, onder XVIII, met zeer fraai gesneden voordeur, Lod.XV en rozetten (XIX) in de kroonlijst. Mezzanino. De ge..

Pand met lijstgevel met klesoortjes

Westhaven 58
Gouda
PAND met lijstgevel (XVIII) met klesoortjes. Verdiepte kroonlijst met spiegels en consoles, Lod.XIV. Hardstenen plint en geprofileerde venst..

Het Ossenhooft

Westhaven 63
Gouda
"HUIZE HET OSSENHOOFT". Eenvoudige lijstgevel met gesneden Lod.XVI-deur en -snijraam binnen omlijsting. Mooie stoeppalen met kettingen. Hal ..

Pand met ingezwenkte gevel onder lijst

Westhaven 57
Gouda
PAND met ingezwenkte gevel onder lijst, XIX A, waarin Empire schuiframen. Winkelpui XIXc.

Pand met tuitgeveltje met fronton

Westhaven 56
Gouda
PAND met tuitgeveltje met fronton (XVIII). Metselwerk vernieuwd (?). Pui (XIXc) met stucversieringen. Schuiframen in de verdieping.

Kaart & Routeplanner

Route naar Uiterste brug in Gouda

Foto's (1)