Voormalig Bankgebouw Knox en Dortland (tegenwoordig Verzetsmuseum) in Gouda

Turfmarkt 30

Architect: Dirk Stuurman

Beschrijving van Voormalig Bankgebouw Knox en Dortland (tegenwoordig Verzetsmuseum)

Inleiding BANKGEBOUW met inwendig WOONHUIS uit 1937, gelegen in de gesloten gevelwand van de Turfmarkt. Al in 1830 vestigde zich hier aan de Turfmarkt een bank gesticht door de weduwe Knox en Dortland. In 1937 ontwierp architect D. Stuurman een nieuw gebouw aan de Turfmarkt-zijde in Zakelijk Expressionistische stijl. De huidige functie is Verzetsmuseum Zuid-Holland. N.B. t.b.v. de museumfunctie is het gebouw intern aangepast. N.B. Het oorspronkelijk volume uit 1937 zijn diverse bouwvolumes toegevoegd, die niet voor rijksbescherming in aanmerking komen. Omschrijving Bankgebouw bestaat uit twee bouwlagen en een kapverdieping, met rechts een torenvormig deel, onder een hoge kap met nokrichting parallel aan de rooilijn, gedekt met leien in maasdekking. De voorgevel is opgetrokken in gele baksteen in staand verband en kent een horizontale geleding door middel van natuursteenbanden. De kap loopt ter plaatse van de meest linker travee iets door en sluit dit tweelaagse bouwvolume af met houten overstekende goot. In dit bouwdeel is de ingang naar de woning, voorzien van houten deur met eenvoudige profiellijsten en een bovenlicht boven een uitkragende latei; op de verdieping twee smalle verticale ijzeren vensters met horizontale roeden. De rechter travee van de voorgevel wordt gevormd door een torenvormig drielaags rechtafgesloten bouwdeel afgedekt met gesmoorde vorsten. In dit bouwdeel is de omlijste ingang naar de bank, voorzien van een dubbele houten deure met eenvoudige profiellijsten; op de eerste verdieping een ijzeren enkelruits raam; op de tweede verdieping drie smalle verticale ijzeren vensters met horizontale roeden. Tussen beide genoemde traveeen een breed bouwdeel op een hoge, horizontaal gelede plint, waarvan de kapverdieping iets terugligt waardoor een balkon ontstaat. Op de begane grond vijf getraliede vensters waartussen siermetselwerk en waarboven een latei die doorloopt boven de ingang van de bank. Op de eerste verdieping twee erkervormige, ijzeren vensters onder een houten luifel. Op het balkon openen drie dubbel deuren. In het INTERIEUR is houten draaideur vermeldenswaard. Waardering Bankgebouw is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als typologisch voorbeeld van een bankgebouw in Zakelijk Expressionistische stijl. Bankgebouw heeft stedebouwkundige en situationele waarde als onderdeel van de gesloten gevelwand van de Turfmarkt. De voorgevel van het bankgebouw is gaaf in vorm en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)