Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in een bouwstijl verwant aan de neo-hollandse-renaissancestijl in Gouda

Woonhuis

Oosthaven 63
2801PG Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Woonhuis in een bouwstijl verwant aan de neo-hollandse-renaissancestijl

Inleiding Het van 1886 daterende vooraanzicht van het WOONHUIS, alsmede een aantal details in het inwendige, worden gekenmerkt door een aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante bouwstijl. De op de Haven goriënteerde voorzijde van het van oorsprong veel oudere huis is onderdeel van een gesloten gevelwand en maakt evenals het voormalige bedrijfsgedeelte aan de Minderbroedersteeg deel uit van het beschermde stadsgezicht van Gouda. Omschrijving Het drie traveeën brede woonhuis opgetrokken in rode baksteen, boven een hardstenen plint bestaat uit twee bouwlagen afgesloten door een gedecoreerde, gestucte kroonlijst onder een houten, overstekende goot. De voorgevel wordt horizontaal geleed door middel van terugliggend gemetselde banden. De gevelopeningen zijn voorzien van natuurstenen of gestucte facetbogen en hardstenen lekdorpels. De links in de gevel geplaatste ingang heeft een bewerkte houten deur onder enkelruits bovenlicht; rechts ervan twee tweeruits schuiframen. Op verdieping in het midden een rijk gedecoreerde houten erker op hardstenen plaat, met pilasters en kroonlijst, afgesloten met pironnen; aan weerszijden van de erker een tweeruits schuifraam. Midden boven gevel een dakkapel omgeven door pilasters met diamantkoppen en klauwstukken en bekroond door een kroonlijst waarboven schelpboog en op hoeken pironnen. De achtergevel in rode baksteen kent eveneens een horizontale geleding door middel van terugliggend gemetselde banden en ter accentuering van de verdiepingen een hardstenen uitkragende lijst. Uitkragend gemetselde bogen boven de vensters. Links in de gevel een eenvoudige houten deur; rechts ervan twee keldervensters. Tweeruits schuiframen waarvoor ijzeren bewerkt hekwerk. INTERIEUR is gedeeltelijk in originele staat; gang met marmeren vloer en lambrisering, gedrukte elipsbogen versierd met vestoenen en aan weerszijden gecannuleerde zuiltjes, barokke stucplafonds met vogeltjes, ranken en bloemen en met medaillons in de hoeken, zwart marmeren schouwen, uitbouw boven met beschilderd glas-in-lood (markttafereeltje) Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde. Het woonhuis met bijbehorend interieur is van architectuurhistorische belang als een goed voorbeeld van een voor de bouwtijd gangbare bouwstijl. Het woonhuis heeft ensemblewaarde en stedebouwkundige waarde als een representatief onderdeel van een gesloten gevelwand. Het woonhuis is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid an de voorgevel en delen van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517623
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in een bouwstijl verwant aan de neo-hollandse-renaissancestijl in Gouda

Woonhuis, drie traveeën brede woonhuis opgetrokken in rode baksteen op een hardstenen plint bestaat uit twee bouwlagen en kapverdieping

Oosthaven 67
Gouda
Inleiding De voorgevel van dit WOONHUIS had oorspronkelijk een klokgevel maar kreeg het huidige aanzien na een ingrijpende verbouwing, die ..

De Sterke Samsom

Oosthaven 68
Gouda
PAND met lijstgevel in Lod.XIV-stijl met versierde middenpartij en gesneden consoles onder de kroonlijst. In de verdieping Empire-schuiframe..

Twee huizen achter een gepleisterde lijstgevel met Lod.XIV-consoles onder de kroonlijst en stucversieringen. Inwendig een Lod.XV-plafond

Oosthaven 58
Gouda
Twee HUIZEN achter een gepleisterde lijstgevel met Lod.XIV-consoles onder de kroonlijst en stucversieringen (XIXc). Inwendig een Lod.XV-plaf..

Pand met eenvoudige lijstgevel met gewijzigde pui, empire schuiframen in de verdieping en dakvenster met vleugelstukken

Oosthaven 69
Gouda
PAND met eenvoudige lijstgevel (ca.1800) met gewijzigde pui, Empire schuiframen in de verdieping en dakvenster met vleugelstukken.

Pand met eenvoudige lijstgevel

Minderbroederssteeg 10
Gouda
PAND met eenvoudige lijstgevel (XIXc).

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in een bouwstijl verwant aan de neo-hollandse-renaissancestijl in Gouda

Foto's (1)