Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluizen bij gemaal Rijnland Mr. P.A. Pijnacker Hordijk in Gouda

Weg En Waterwerk

Schielands Hoge Zeedijk 71
2802RC Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1935-1936


Beschrijving van Sluizen bij gemaal Rijnland Mr. P.A. Pijnacker Hordijk

Inleiding De sluizen zijn gebouwd in 1935/1936 in de stijl van het Functionalistisme. De open uitwateringssluizen bevinden zich in het stroomkanaal van de Gouwe tussen het gemaal Rijnland Mr. P.A. Pynacker Hordijk en de Hollandsche IJssel. De sluizen laten water uit naar de Hollandsche IJssel. Daarnaast keren de sluizen in gesloten toestand hoog buitenwater. De houten puntdeuren zijn vernieuwd in 1971. Omschrijving De gekoppelde sluizen bestaan uit twee identieke betonnen sluiskolken, die evenwijdig naast elkaar liggen. De sluishoofden zijn afgedekt door granieten dekplaten. De houten puntdeuren bestaan uit dubbele draaideuren. In geopende toestand bevinden de deuren zich in de deurkassen, die in de zijwanden van het sluishoofd zijn uitgespaard. In deze wanden bevinden zich tevens (aan de Hollandsche IJsselzijde) dubbele schotbalksponningen. Over de sluisdeuren zijn betonnen loopbruggen met ijzeren liggers geplaatst. Op deze bruggen bevinden zich ijzeren windwerken met windas en ijzeren kettingen. Via deze kettingen is het windwerk verbonden met de sluisdeuren. Op de sluishoofden bevinden zich twee enkele en (in het midden) één dubbele, ijzeren bedieningsinstallaties van de schotbalkdeuren. Aan de zijde van de Hollandsche IJssel bevinden zich ijzeren krooshekken, die vuil tegenhouden tijdens het inwateren. Langs de sluishoofden en loopbruggen zijn eenvoudige ijzeren hekken geplaatst. Waardering De sluizen, behorende bij het gemaal Rijnland Mr. P.A. Pynacker Hordijk, zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. De sluizen zijn cultuurhistorisch van algemeen belang vanwege de waterstaatkundige betekenis van de sluizen en als onderdeel van het gemaal. De sluizen vormen een functionele en situationele eenheid met de omliggende boezems, het gemaal en de Julianasluizen. De sluizen zijn gaaf, zowel in hoofdvorm als detaillering en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517615
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluizen bij gemaal Rijnland Mr. P.A. Pijnacker Hordijk in Gouda

Gemaal Rijnland Mr. P.A. Pijnacker Hordijk

Schielands Hoge Zeedijk 71
Gouda
Inleiding Het Rijnland Mr. P.A. Pynacker Hordijk gemaal is in 1935/1936 gebouwd in Zakelijk Expressionistische stijl. Het 'boezemgemaal en ..

Rusthove

Middelblok 209
Gouderak (Gemeente Ouderkerk)
Herenboerderij "Rusthove", waarvan het dwars op de stal gebouwde woonhuis een verdieping heeft met pannen zadeldak tussen puntgevels. Lijstg..

Julianasluis

Rotterdamseweg
Gouda
Inleiding De SCHUTSLUIS dateert uit 1931-'32 en maakt deel uit van Julianasluis die verder bestaat uit een bedieningsgebouw (met Garenskant..

Sluiskantoor annex garenskantoor Julianasluis

Rotterdamseweg
Gouda
Inleiding Het SLUISKANTOOR annex GARENSKANTOOR uit 1931-1932 is gebouwd voor het innen van de sluisgelden en maakt deel uit van de Juliana..

Brugbedieningsgebouwtjes Julianasluis

Rotterdamseweg
Gouda
Inleiding Beide BRUGBEDIENINGSGEBOUWTJES dateren uit 1931-'32 en maken deel uit van Julianasluis die verder bestaat uit een schutsluis (a),..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluizen bij gemaal Rijnland Mr. P.A. Pijnacker Hordijk in Gouda

Foto's (6)