Watertoren Plateelfabriek in Gouda

Nijverheid Industrie

Plazuidplein 1

Beschrijving van Watertoren Plateelfabriek

Inleiding BedrijfsWATERTOREN in traditioneel-ambachtelijke stijl, daterend uit de jaren 1920-1923. De watertoren staat aan het eind van de Kandeelsteeg midden op het bedrijfsterrein van de Plateelfabriek. Omschrijving De bedrijfswatertoren werd tussen 1920 en 1923 gerealiseerd om de druk op de waterleiding te verhogen. De toren is opgetrokken in grauwe baksteen vanuit een vierkante plattegrond. De toren heeft twee verdiepingen en een tentdak met pyron. Het basement van de toren is iets uitgemetseld. Op alle hoeken lisenen. Per bouwlaag bevond zich aan alle vier de zijden een achtruitsraam. Waardering De watertoren is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als zeldzaam onderdeel van een fabriekscomplex. De watertoren is van algemeen belang vanwete de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bedrijfswatertoren in traditioneel-ambachtelijke stijl, op een fabriekscomplex. De watertoren heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de overige objecten van de plateelfabriek. De watertoren heeft enige stedebouwkundige waarde door de markering van het bedrijfsterrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)