Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Conciërgewoning voormalige ambachtsschool in Gouda

Woonhuis

Graaf Florisweg 62
2805AM Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Conciërgewoning voormalige ambachtsschool

Inleiding In 1910 wordt de ambachtsschool voor Gouda en Omstreken opgericht. Begin jaren dertig ontwerpt de Haagse architect Jos Duijnstee een nieuwe behuizing voor de school met bijbehorende CONCIëRGEWONING in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. In 1932 verhuist de school naar de Graaf Florisweg 64. Omschrijving De conciërgewoning is opgetrokken vanuit een samengestelde plattegrond en bestaat uit één bouwlaag onder een met rode, verbeterde Hollandse pannen gedekt samengestelde schildkap met overstek. Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde als aan de rechterzijde worden de schilden doorsneden door een dakkapel met houten overstek en drie ramen. Aan de achterzijde is een uitbouw met een plat dak gerealiseerd. Het platte dak fungeert als balkon en heeft een houten balustrade. Tegen de achtergevel (ter hoogte van de uitbouw) is een deels zelfstandige, gepleisterde schoorsteen gemetseld. De woning komt in detaillering en materiaalgebruik grotendeels overeen met het schoolgebouw. De bakstenen gevels zijn in Noors verband opgemetseld. De achtergevel is gedeeltelijk gepleisterd, de rechterzijgevel geheel. De rechtgesloten vensters worden afgesloten met betonnen waterlijsten en bevatten samengestelde kozijnen. Daarin zijn vaste - en draairamen geplaatst. De voorgevel bevat een langgerekt kozijn met gekoppelde, staande ramen. De linkerzijgevel heeft een risalerend hoekpaviljoen met een venster (voorzien van een samengesteld kozijn) net onder het dakoverstek. De rechter travee bevat de entree en drie gekoppelde staande ramen onder een gemeenschappelijke betonnen lijst. De rechterzijgevel is grotendeels blind. De asymmetrische achtergevel bevat onder meer een entree en openslaande dubbele tuindeuren. Ter hoogte van het balkon is de gevel doorgetrokken tot aan de dakkapel. Hierin is een openslaande deur naar het balkon geplaatst. Waardering De conciërgewoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. De conciërgewoning is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een functie en als onderdeel van het schoolcomplex. De conciërgewoning is van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een bouwstijl en -tijd en vanwege de hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. De conciërgewoning heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging naast de school en de ruimtelijk-functionele relatie met de school. De conciërgewoning is nagenoeg gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517603
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Conciërgewoning voormalige ambachtsschool in Gouda

Voormalige ambachtsschool

Graaf Florisweg 64
Gouda
Inleiding In 1910 wordt de AMBACHTSSCHOOL voor Gouda en Omstreken opgericht. Begin jaren dertig ontwerpt de Haagse architect Jos Duijnstee ..

De Goudse praktijk

Elizabeth Wolffstraat 1
Gouda
Inleiding De openbare lagere SCHOOL in Amsterdamse School-stijl;, bij de bouw De Kadeschool genoemd, is in 1930 ontworpen door architect H...

Grafkapel in neoromaanse stijl op de R.K. Begraafplaats

Graaf Florisweg 126
Gouda
Inleiding GRAFKAPEL in Neo-Romaanse bouwstijl uit 1890 ontworpen door architect C.P.W. Dessing die zich rond 1870 als aannemer-architect te..

Blekerssingel 55, 56 en 57

Blekerssingel 55
Gouda
Inleiding In 1900 werd een bouwblok van drie gelijkvormige WOONHUIZEN in Eclectische stijl met stijlinvloeden van de Neo-Hollandse Renaissa..

Het Wapen van Amsterdam

Blekerssingel 58
Gouda
Inleiding De BLEKERIJ 'Kleederbleekerij Het Wapen van Amsterdam' is evenals de ernaast staande en oorspronkelijk bij de blekerij horende wo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Conciërgewoning voormalige ambachtsschool in Gouda

Foto's (1)