Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hekwerk Willem Vroesentuin in Gouda

Overig

Achter de Kerk 1
2801JW Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1555


Beschrijving van Hekwerk Willem Vroesentuin

Inleiding De Willem Vroesentuin behoorde oorspronkelijk tot het Willem Vroesenhuys (het Oude Mannenhuis uit 1555). Het plantsoen van het type landschappelijke tuin heeft een erfafscheiding, die bestaat uit een gietijzeren HEK in Eclectische stijl, onderdeel van het complex Raoul Wallenbergplantsoen. Omschrijving Het gietijzeren hekwerk staat een op bakstenen plint (ca. 60 cm., kruisverband) met pijlers op hardstenen voeten, deze voeten zijn ingelegd in de plint. Aan de tuinzijde (op de hoogte van de hekpijlers) heeft de plint bakstenen steunberen. De entree van het plantsoen wordt gevormd door een dubbel draaihek. De hekpijlers bestaan uit langgerekte, platte ijzeren delen waarvan de randen in reliƫf omlijst zijn. In de licht uitzwenkende voet bevindt zich een segmentvormige uitsparing. In het midden zijn sierelementen aangebracht. In de top bevinden zich voluutvormige elementen bekroond met granaatappels. De eenvoudige spijlen van het hek zijn verbonden met twee horizontale ijzeren strips, eveneens zonder bijzondere detaillering. Waardering Het hek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde vanwege de rijk uitgevoerde vormgeving in Eclectische stijl en als ornamenteel onderdeel van het plantsoen. Het hek heeft cultuurhistorische waarde vanwege de cultuur-historische relatie met de Sint Jan, de Van der Vorm-kapel en het Willem Vroesenhuis. Het hekwerk heeft architectuur-historische waarde als voorbeeld voor straatmeubilair in de periode van ontstaan en vanwege de detaillering en het materiaalgebruik (gietijzer). Het hek heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering en de functionele en ruimtelijke samenhang met de kapel, het plantsoen en de omringende bebouwing. Het hek is van belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm en in detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517597
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hekwerk Willem Vroesentuin in Gouda

Zakkendragershuisje

Achter de Kerk 1
Gouda
ZAKKENDRAGERSHUISJE tegen de noordelijke zijbeuk van de St.Janskerk. Gebouwtje van parterre en verdieping. Natuurstenen banden, geprofileerd..

Grote of Sint-Janskerk

Achter de Kerk 1
Gouda
GROTE OF ST.JANSKERK (Ned.Herv.). Zeer grote, laat-gotische KRUISBASILIEK. Koor 1485-1510; overige herbouwd na brand in 1552 onder leiding v..

Van der Vormkapel

Achter de Kerk 1
Gouda
Inleiding Achter het koor van de St. Janskerk werd in 1934 de Van der Vorm-KAPEL in Neo-gothische stijl gebouwd, onderdeel van het complex ..

Willem Vroesentuin

Achter de Kerk 1
Gouda
Inleiding De Willem Vroesentuin, onderdeel van het complex Raoul Wallenbergplantsoen, behoorde oorspronkelijk tot het Willem Vroesenhuys (h..

Pand met tuitgeveltje met fronton

Wijdstraat 10
Gouda
PAND met tuitgeveltje met fronton (XVIII). Gepleisterd. Achter: puntgevel met fronton.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hekwerk Willem Vroesentuin in Gouda

Foto's (1)