Willem Vroesentuin in Gouda

Achter de Kerk 1

Beschrijving van Willem Vroesentuin

Inleiding De Willem Vroesentuin, onderdeel van het complex Raoul Wallenbergplantsoen, behoorde oorspronkelijk tot het Willem Vroesenhuys (het Oude Mannenhuis uit 1555). Het PLANTSOEN van het type landschappelijke tuin heeft een erfafscheiding, die bestaat uit een gietijzeren hek in Eclectische stijl. Omschrijving De tuin heeft een gazon en een pad met daarlangs perken en hagen. De tuin wordt aan de zijde van de Achter de kerk-straat ontsloten via een hek en aan de zijde van de kapel via een brug over de gracht. Er staan enkele oude bomen, waaronder een rode beuk, kastanje en twee acacia's. Waardering De tuin is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als kleinschalig vormgegeven plantsoen. De tuin heeft cultuurhistorische waarde vanwege de cultuur-historische relatie met de Sint Jan, de Van der Vorm-kapel en het Willem Vroesenhuis. De tuin heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering en de functionele en ruimtelijke samenhang met de kapel, het hek en de omringende bebouwing. De bomen vormen een belangrijk beeldbepalend onderdeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)