Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Eclectische stijl in Gouda

Woonhuis

Regentesseplantsoen 30
2801CM Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1898
Architect: H.J. Nederhorst


Beschrijving van Woonhuis in Eclectische stijl

Inleiding Het WOONHUIS uit 1898 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van architect H.J. Nederhorst maakt deel uit van complex van twee blokken woningen aan het Regentesseplantsoen, aan de binnenzijde van de singel van Gouda. Het woonhuis met huisnummer 31 was oorpsronkelijk bedoeld voor eigen bewoning. Het Regentesseplantsoen heette bij de bouw kattensingelplantsoen. Na een bezoek van regentesse Emma kreeg het plantsoen zijn huidige naam. Omschrijving Het woonhuisblok, dat drie woningen bevat, is elf travee├źn breed en bestaat uit twee bouwlagen met zolderverdieping, onder een afgeplat schilddak bedekt met rode Hollandse pannen; boven de voorgevel dakkapellen; steekkap boven topgevel. Pand opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Voorgevel gedecoreerd met hardstenen plint en kunststenen speklagen, diamantkoppen, aanzet- en sluitstenen in bogen boven vensters op verdieping. Rechter zijgevel gepleisterd. Tegen deze zijgevel op de op de begane grond een eenlaags bedrijfsgedeelte; houtskelet met overstekende dakgoot en decoratieve klossen terhoogte van de verticale stijlen, plat dak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een verspringende rooilijn t.g.v. vier risalerende geveldelen: uiterst links een risalerend geveldeel van een travee met topgevel onder overstekend zadeldak met decoratief houten hangwerk; volgend risalerende geveldeel (derde en vierde travee) afgesloten met overstekende houten goot op klossen; het daarna volgende risalerende geveldeel (zevende travee) is voorzien van een trapgevel en tenslotte uiterst rechts een risalerend geveldeel van twee travee├źn dat afgesloten wordt met houten overstekende goot op klossen.Oorspronkelijk voorzien van schuiframen met roedenverdeling in bovenlichten; sommige ramen gekoppeld met bewerkte houten tussenstijlen. Houten deuren met rooster. INTERIEUR Het woonhuis met huisnummer 31 heeft nog enkele interieuronderdelen als stucplafonds en geetst glas. Waardering Het woonhuis Regentesseplantsoen 30 - 32 is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische, stedenbouwkundige waarde: -Het woonhuis Regentesseplantsoen 30 - 32 heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van singelbebouwing in negentiende-eeuws eclecticisme stijl. -Het woonhuis Regentesseplantsoen 30 - 32 heeft cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van singelbebouwing. -Het woonhuis Regentesseplantsoen 30 -32 is in stedenbouwkundig opzicht van belang vanwege de ensemblewaarde met het woonhuis Regentesseplatnsoen 28;29 en de ligging aan de binnenzijde van de singel van Gouda. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517593
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Eclectische stijl in Gouda

Woonhuis in Eclectische stijl

Regentesseplantsoen 28
Gouda
Inleiding Het WOONHUIS uit 1898 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van architect H.J. Nederhorst maakt deel uit van complex van twee..

Vrouwetoren

Vrouwesteeg 34
Gouda
Bakstenen TOREN (XVId) der v.m.O.L.Vrouwekapel, met ingang en achtzijdige, houten lantaarn met spits uit 1754. Bekroning herbouwd 1961-'62. ..

Kazerne (tegenwoordig bioscoop)

Kazernestraat 8
Gouda
In 1841 met gebruikmaking van een deel van het 17e eeuwse Pesthuis gebouwde kazerne. Het 24 vensterassen lange, een verdieping met geknikt s..

De Pauw

Kleiweg 17
Gouda
PAND met gevel met fraai gesneden kroonlijst, gedateerd 1727. Consoles in de vorm van pauwen en putti. De vensters van de zolderverdieping h..

Kantoorgebouw Knox en Dortland, later architectenbureau Nederhorst

Turfmarkt 12
Gouda
Inleiding Een in 1897 door de Goudse architect H.J. Nederhorst gebouwd KANTOORGEBOUW, dat oorspronkelijk bestemd was als bankgebouw voor ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Eclectische stijl in Gouda

Foto's (1)