Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Eclectische stijl in Gouda

Woonhuis

Regentesseplantsoen 28
2801CM Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1898
Architect: H.J. Nederhorst


Beschrijving van Woonhuis in Eclectische stijl

Inleiding Het WOONHUIS uit 1898 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van architect H.J. Nederhorst maakt deel uit van complex van twee blokken woningen aan het Regentesseplantsoen, aan de binnenzijde van de singel van Gouda. Het Regentesseplantsoen heette bij de bouw kattensingelplantsoen. Na een bezoek van regentesse Emma kreeg het plantsoen zijn huidige naam. N.B. Regentesseplantsoen 29 is in de jaren vijftig/zestig van de 20ste eeuw verbouwd. In het interieur zijn dan ook weinig oorpsronkelijke elementen aanwezig. Omschrijving Het woonhuisblok, dat twee woningen bevat, is zeven traveeen breed en bestaat uit twee bouwlagen met zolderverdieping onder een afgeplat schilddak met rode Hollandse pannen bedekt; boven de voorgevel dakkapellen; steekkappen boven topgevels. Pand opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Voorgevel gedecoreerd met hardstenen plint en kunststenen speklagen, aanzet- en sluitstenen in bogen boven vensters op verdieping. Rechter zijgevel gepleisterd. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft iets risalerend middengedeelte afgesloten met overstekende houten dakgoot. De geveldelen op de hoeken iets terugliggend, voorzien van topgevels met overstekend zadeldak met decoratief houten hangwerk. Oorspronkelijk voorzien van schuiframen met roedenverdeling in bovenlichten; sommige ramen gekoppeld met bewerkte houten tussenstijlen. Houten deuren met rooster. INTERIEUR Het interieur van woning met huisnummer 28 is grotendeels originele indeling. Vermeldenswaard zijn stucplafonds, marmeren schouwen, geetst glas in tochtdeur; marmeren bekleding van de gang. Waardering Het woonhuis Regentesseplantsoen 28;29 is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische, stedenbouwkundige waarde: -Het woonhuis Regentesseplantsoen 28;29 heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van singelbebouwing in 19de-eeuwse Eclectische stijl. -Het woonhuis Regentesseplantsoen 28;29 heeft cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van singelbebouwing. -Het woonhuis Regentesseplantsoen 28;29 is in stedenbouwkundig opzicht van belang vanwege de ensemblewaarde met het woonhuis Regentesseplatnsoen 30 - 32 en de ligging aan de binnenzijde van de singel van Gouda. -Van het woonhuis Regentesseplantsoen 28 is bovendien het interieur redelijk gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517592
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Eclectische stijl in Gouda

Woonhuis in Eclectische stijl

Regentesseplantsoen 30
Gouda
Inleiding Het WOONHUIS uit 1898 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van architect H.J. Nederhorst maakt deel uit van complex van twee..

Vrouwetoren

Vrouwesteeg 34
Gouda
Bakstenen TOREN (XVId) der v.m.O.L.Vrouwekapel, met ingang en achtzijdige, houten lantaarn met spits uit 1754. Bekroning herbouwd 1961-'62. ..

De Pauw

Kleiweg 17
Gouda
PAND met gevel met fraai gesneden kroonlijst, gedateerd 1727. Consoles in de vorm van pauwen en putti. De vensters van de zolderverdieping h..

Kazerne (tegenwoordig bioscoop)

Kazernestraat 8
Gouda
In 1841 met gebruikmaking van een deel van het 17e eeuwse Pesthuis gebouwde kazerne. Het 24 vensterassen lange, een verdieping met geknikt s..

Kantoorgebouw Knox en Dortland, later architectenbureau Nederhorst

Turfmarkt 12
Gouda
Inleiding Een in 1897 door de Goudse architect H.J. Nederhorst gebouwd KANTOORGEBOUW, dat oorspronkelijk bestemd was als bankgebouw voor ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Eclectische stijl in Gouda

Foto's (1)