Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brugbedieningsgebouwtjes Julianasluis in Gouda

Weg En Waterwerk

Rotterdamseweg
2800AA Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1931-1932


Beschrijving van Brugbedieningsgebouwtjes Julianasluis

Inleiding Beide BRUGBEDIENINGSGEBOUWTJES dateren uit 1931-'32 en maken deel uit van Julianasluis die verder bestaat uit een schutsluis (a), een bedieningsgebouw (met Garenskantoor) (b), twee vernieuwde stalen ophaalbruggen (die buiten rijksbescherming vallen) met twee brugwachtershuisjes (c). De brugbedieningsgebouwtjes zijn gebouwd in de stijl van de Interbellum-architectuur. Omschrijving Bij beide hefbruggen staan identieke rechthoekige gebouwtjes voor de bediening van de rioolschuiven. Het gebouw is geplaatst op een platform dat evenhoog als het naastliggende wegdek is. Pandje is opgetrokken uit donkerrode baksteen en heeft een meter hoge donkerbruin gemetselde trasraam met ingesnoerde blokken. Mansardekap met maasdekking en twee pyronen. De kap is afgezet met een uitkragende houten daklijst; vlak eronder een siermetselwerkrand. Waardering De bedieningsgebouwtjes hebben ensemblewaarde vanwege de samenhang met de overige objecten van het sluizencomplex. De bedieningsgebouwtjes zijn, als onderdeel van de Julianasluis, van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde vanwege de geschiedenis van de doorvaart- en handelsfunctie van de stad Gouda. De bedieningsgebouwtjes zijn, als onderdeel van de Julianasluis, van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde als voorbeeld van brugbedieningsgebouwen uit de jaren dertig van de 20ste eeuw. Het complex is gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517587
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brugbedieningsgebouwtjes Julianasluis in Gouda

Brugwachtershuisjes Julianasluis

Rotterdamseweg
Gouda
Inleiding Beide BRUGWACHTERSHUISJES dateren uit 1931-'32 en maken deel uit van Julianasluis die verder bestaat uit een schutsluis (a), een ..

Julianasluis

Rotterdamseweg
Gouda
Inleiding De SCHUTSLUIS dateert uit 1931-'32 en maakt deel uit van Julianasluis die verder bestaat uit een bedieningsgebouw (met Garenskant..

Sluiskantoor annex garenskantoor Julianasluis

Rotterdamseweg
Gouda
Inleiding Het SLUISKANTOOR annex GARENSKANTOOR uit 1931-1932 is gebouwd voor het innen van de sluisgelden en maakt deel uit van de Juliana..

Sluizen bij gemaal Rijnland Mr. P.A. Pijnacker Hordijk

Schielands Hoge Zeedijk 71
Gouda
Inleiding De sluizen zijn gebouwd in 1935/1936 in de stijl van het Functionalistisme. De open uitwateringssluizen bevinden zich in het stro..

Gemaal Rijnland Mr. P.A. Pijnacker Hordijk

Schielands Hoge Zeedijk 71
Gouda
Inleiding Het Rijnland Mr. P.A. Pynacker Hordijk gemaal is in 1935/1936 gebouwd in Zakelijk Expressionistische stijl. Het 'boezemgemaal en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brugbedieningsgebouwtjes Julianasluis in Gouda

Foto's (5)