Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning directeur Militair Ziekenhuis in Gouda

Woonhuis

Karnemelksloot 22
2806BG Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Dienstwoning directeur Militair Ziekenhuis

Inleiding Aan de oostzijde van het park ligt een DIENSTWONING in Neo-Renaissancestijl uit 1876. NB In 1993 is de toiletuitbouw aan de achterzijde vergroot en is in de rechterzijgevel een keukendeur geplaatst. Omschrijving Eenlaagse symmetrische woning opgetrokken in donkerbruin baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond onder een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak; op de nok een loden piron. De gevels met gepleisterde plint kennen een eenvoudige horizontale geleding met banden in gele en zwart geglazuurde baksteen en worden afgesloten door een uitkragend gemetselde tandlijst waarboven een houten dakgoot op houten klossen. Boven alle raamopeningen toogbogen in rode en gele baksteen; onder de raamopeningen hardstenen dorpels en neuten. In de regelmatig ingedeelde westgevel een houten paneeldeur onder rondboogvormig bovenlicht met aan weerszijden hiervan houten kruiskozijn met meerruits openslaande delen en bovenlichten. De rechter zijgevel (zuid) was oorspronkelijk blind. In de linker zijgevel één en in de achtergevel één rechthoekige houten kruiskozijn met meerruits openslaande delen en bovenlichten. INTERIEUR Plattegrond begane grond origineel. Ondermeer nog aanwezig: houten lambrisering, houten bedstee-ombouw met luchtkleppen met houten klossen en een schouw, originele paneeldeuren. Waardering Dienstwoning directeur met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een directeurswoning horend bij een 19e eeuws ziekenhuis en vanwege de bouwstijl. Dienstwoning directeur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een militair ziekenhuis waarvan hij typologisch gezien een belangrijk onderdeel uitmaakt. Dienstwoning directeur heeft ensemblewaarde als onderdeel van een inmiddels zeldzaam geworden type ziekenhuis, het militair ziekenhuis. Dienstwoning directeur is redelijk gaaf in vorm en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517581
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning directeur Militair Ziekenhuis in Gouda

Militair Ziekenhuis

IJssellaan 2
Gouda
Inleiding ZIEKENHUIS in Neo-Renaissancestijl uit 1876 centraal in het park gesitueerd in de as van de oprijlaan. Omschrijving Symmetrisc..

Dienstgebouwtje Militair Ziekenhuis

IJssellaan 2
Gouda
Inleiding Aan de voorzijde van het Militaire Ziekenhuis en aan de westzijde van het park ligt een DIENSTGEBOUWTJE in Neo-renaissancestijl u..

Toegangshek Militair Ziekenhuis

IJssellaan 2
Gouda
Inleiding Aan de Karnemelkslootzijde wordt het park begrensd door een HEK. In de linker hekpaal nog restanten van een trekbel. Omschrijvi..

Sint-Jorisdoelen

Lange Tiendeweg 79
Gouda
Monumentaal PATRICIERSHUIS ter breedte van zeven vensterassen, lijstgevel met fraaie Lod.XV-consoles onder de kroonlijst, deuromlijsting met..

Het Wapen van Amsterdam

Blekerssingel 58
Gouda
Inleiding De BLEKERIJ 'Kleederbleekerij Het Wapen van Amsterdam' is evenals de ernaast staande en oorspronkelijk bij de blekerij horende wo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning directeur Militair Ziekenhuis in Gouda

Foto's (1)