Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstgebouwtje Militair Ziekenhuis in Gouda

Woonhuis

IJssellaan 2
2806TK Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Dienstgebouwtje Militair Ziekenhuis

Inleiding Aan de voorzijde van het Militaire Ziekenhuis en aan de westzijde van het park ligt een DIENSTGEBOUWTJE in Neo-renaissancestijl uit 1876. Beschrijving Eenlaags gebouwtje op rechthoekige plattegrond onder met gesmoorde, verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak; op de nok een loden piron. De gevel wordt afgesloten door een uitgemetselde tandlijst waarboven houten goten met klossen. De voorgevel wordt geleed door een houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht met rechts ervan een houten kruiskozijn met meerruits openslaande delen en tweeruits bovenlichten. Ook in beide zijgevels houten kruiskozijnen met meerruits openslaande delen en tweeruits bovenlichten. Bogen boven muuropeningen; hardstenen dorpels en neuten. Waardering Dienstgebouw is van nationaal belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een dienstgebouw horend bij een 19e eeuws ziekenhuis en vanwege de bouwstijl. Dienstgebouw is van nationaal belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een militair ziekenhuis waarvan het typologisch gezien een belangrijk onderdeel uitmaakt. Dienstgebouw heeft ensemblewaarde als onderdeel van een inmiddels zeldzaam geworden type ziekenhuis, het militair ziekenhuis. Dienstgebouw is redelijk gaaf w.b. vorm en materiaalgebruik (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517580
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstgebouwtje Militair Ziekenhuis in Gouda

Militair Ziekenhuis

IJssellaan 2
Gouda
Inleiding ZIEKENHUIS in Neo-Renaissancestijl uit 1876 centraal in het park gesitueerd in de as van de oprijlaan. Omschrijving Symmetrisc..

Toegangshek Militair Ziekenhuis

IJssellaan 2
Gouda
Inleiding Aan de Karnemelkslootzijde wordt het park begrensd door een HEK. In de linker hekpaal nog restanten van een trekbel. Omschrijvi..

Dienstwoning directeur Militair Ziekenhuis

Karnemelksloot 22
Gouda
Inleiding Aan de oostzijde van het park ligt een DIENSTWONING in Neo-Renaissancestijl uit 1876. NB In 1993 is de toiletuitbouw aan de ach..

Sint-Jorisdoelen

Lange Tiendeweg 79
Gouda
Monumentaal PATRICIERSHUIS ter breedte van zeven vensterassen, lijstgevel met fraaie Lod.XV-consoles onder de kroonlijst, deuromlijsting met..

Pand met eenvoudige lijstgevel

Lange Tiendeweg 35
Gouda
PAND in oorsprong XVI (?), met eenvoudige lijstgevel (XIXb ?).

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstgebouwtje Militair Ziekenhuis in Gouda