Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Militair Ziekenhuis in Gouda

Gebouw

IJssellaan 2
2806TK Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Militair Ziekenhuis

Inleiding ZIEKENHUIS in Neo-Renaissancestijl uit 1876 centraal in het park gesitueerd in de as van de oprijlaan. Omschrijving Symmetrisch pand opgetrokken vanuit een U-vormige plattegrond in donkerrode baksteen en bestaande uit twee bouwlagen onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt, samengesteld schilddak; pironnen op de hoeken. Voorgevel in traditionele symmetrische opzet; middenrisaliet en zijrisalieten bekroond met trapgevels met hardstenen voluten en een halfrond fronton. In middenrisaliet, in een vooruitstekend geveldeel de hoofdingang met dubbele houten paneeldeuren aan een hardstenen strap en onder een uitspringende houten luifel; boven de luifel bevindt zich een halfrond bovenlicht. Aan weerszijden van het bordes meerruits ramen als scheidingswand. Bovenin het middenrisaliet een hardstenenplaat met opschrift `Rijks-administratie'. Op begane grond en op verdieping hoge meerruits schuifvensters met meerruitsbovenlichten. Alle muuropeningen hebben houten kozijnen, hardstenen dorpels en getoogde strekken in gele en rode baksteen. Ter hoogte van de dorpel en de kruisbalk spekbanden in gele en zwart-geglazuurde baksteen. Onder de houten daklijsten die met houten klossen worden ondersteund, een siermetselrand van geel baksteen. Achtergevel met risalerend middendeel waarin kleine vierruitsvensters. Aan weerszijden van het middenrisaliet een achteringang met rondboog bovenlicht. Hardstenen trappen en bordes. Stalen nood-wenteltrappen. Waardering Hoofdgebouw van het militair ziekenhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde; als goed bewaard voorbeeld van een 19e eeuws ziekenhuis, in neo-renaissance stijl. Hoofdgebouw van het militair ziekenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhisotirsche waarde; als typologisch voorbeeld van een militair ziekenhuis dat herkenbaar en redelijk gaaf bewaard is gebleven. Hoofdgebouw van het militair ziekenhuis heeft ensemblewaarde in samenhang met de overige onderdelen van het complex. Hoofdgebouw van het militair ziekenhuis is zeldzaam op landelijk niveau. Hoofdgebouw van het militair ziekenhuis is redelijk gaaf (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517579
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Militair Ziekenhuis in Gouda

Dienstgebouwtje Militair Ziekenhuis

IJssellaan 2
Gouda
Inleiding Aan de voorzijde van het Militaire Ziekenhuis en aan de westzijde van het park ligt een DIENSTGEBOUWTJE in Neo-renaissancestijl u..

Toegangshek Militair Ziekenhuis

IJssellaan 2
Gouda
Inleiding Aan de Karnemelkslootzijde wordt het park begrensd door een HEK. In de linker hekpaal nog restanten van een trekbel. Omschrijvi..

Dienstwoning directeur Militair Ziekenhuis

Karnemelksloot 22
Gouda
Inleiding Aan de oostzijde van het park ligt een DIENSTWONING in Neo-Renaissancestijl uit 1876. NB In 1993 is de toiletuitbouw aan de ach..

Sint-Jorisdoelen

Lange Tiendeweg 79
Gouda
Monumentaal PATRICIERSHUIS ter breedte van zeven vensterassen, lijstgevel met fraaie Lod.XV-consoles onder de kroonlijst, deuromlijsting met..

Pand met eenvoudige lijstgevel

Lange Tiendeweg 35
Gouda
PAND in oorsprong XVI (?), met eenvoudige lijstgevel (XIXb ?).

Kaart & Routeplanner

Route naar Militair Ziekenhuis in Gouda

Foto's (1)