Monument Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn in Gouda

Houtmansplantsoen

Beschrijving van Monument Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn

Inleiding GEDENKTEKEN met FONTEIN uit 1895 is gebouwd ter herinnering aan de Goudse burgemeester mr. A.A. van Bergen IJzendoorn gebouwd in een aan het Eclectisme verwant bouwstijl, waarbij de ruw behakte blokken het geheel een rustiek karakter geven. De fontein functioneert anno 1997 niet (meer). Het gedenkteken ligt aan de voet van een schuine helling, nabij stellingmolen 't Slot. Omschrijving Het gedenkteken is opgetrokken op een rechthoekig grondvlak uit rode granieten ruw behakte blokken, met een waterbassin dat bestaat uit twee niveau's. Het wordt aan de achterzijde afgesloten door een hoge wand met, steile, inzwenkende zijkanten en een gekanteelde bekroning. De beide zijkanten hebben een lagere borstwering met ezelsrug, die geflankeerd door robuuste pinakels, trapsgewijs verspringt. De top van de pinakels hebben de vorm van haaks op elkaar geplaatste ezelsruggen. Het met leisteen bekleedde, bassin heeft aan de voorzijde een relatief lage borstwering met daarboven een getordeerde ijzeren stang. In de middenas tegen de achterwand is een halfcirkelvormig spaarbekken geplaatst met enkele kleine ronde openingen, waaruit het water in het grote bassin kan lopen. De koperen waterspuwer erboven is niet meer aanwezig. Erboven staat op het halfrond gesloten gepolijst spaarveld van porfier met in goudkleurige letters de volgende tekst: 'DANKBARE/ HULDE/AAN ONZEN/BURGEMEESTER/Mr/A.A. VAN BERGEN/IJZENDOORN/OVERLEDEN/16 JANUARI 1895'. De achterzijde is het ruwbehakte spaarveld onbewerkt. Waardering Het gedenkteken met fontein is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een gedenkteken in een het Eclectisme verwant bouwstijl, waarbij de ruw behakte blokken het geheel een rustiek karakter geven. De bouwkundige onderdelen zijn vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het gedenkteken met fontein is van stedenbouwkundig belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het park. Het gedenkteken is van belang vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)