Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brandweerkazerne in Maartensdijk

Gebouw

Koningin Wilhelminaweg
3737ZJ Maartensdijk (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1940
Architect: Ch.L. Quéré


Beschrijving van Brandweerkazerne

Inleiding In 1940 door architect Ch.L. Quéré in traditionalistische stijl ontworpen BRANDWEERKAZERNE. Het gebouw is deels vrijstaand, deels vastgebouwd aan een dienstwoning die buiten de bescherming valt. De kazerne is uitgevoerd met een toren ten behoeve van het drogen van de slangen. Door de landelijke ligging is de toren één van de herkenningspunten binnen de gemeente. Omschrijving De aan de Koningin Wilhelminaweg gelegen brandweerkazerne telt één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een met Romaanse pannen gedekt zadeldak met de nok haaks op de weg. Aan de zuidoostzijde staat een toren. De gevels zijn opgetrokken in kettingverband. De voorgevel of westgevel heeft drie uitrijdeuren met niet oorspronkelijke getoogde bovenzijde. De topgevel bevat een rond venster. Aan de gevel is in smeedijzer de tekst `brandweer' gezet. De rechterzijgevel bevat vijf hooggeplaatste tweelichtsvensters en een deur. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel met een vierlichtskozijn met kruisroeden. De toren is opgetrokken op een vierkant grondplan en loopt iets taps toe. Aan de westzijde zijn bovenaan twee rijen van drie sleufvensters aangebracht, in de zijgevels twee rijen van twee sleufvensters. Op het platte dak is een tweedelige koperen bekroning gezet. Het interieur bevat aan de oostzijde van het garagegedeelte een aantal oorspronkelijke deuren. Tegen de achtergevel is in 1985 een niet oorspronkelijke éénlaags aanbouw gezet. De linkerzijgevel staat tegen een rij woningen die buiten de bescherming vallen. Waardering Het object is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als onderdeel van het oeuvre van de architect die ook het gemeentehuis heeft ontworpen en als voorbeeld van een brandweerkazerne met toren in traditionalistische stijl alsmede van situationele waarde als herkenningpunt bij de entree van het dorp Maartensdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517569
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brandweerkazerne in Maartensdijk

Voormalig gemeentehuis

Tolakkerweg 217
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Gemeentehuis, metselwerk met natuurstenen banden en bogen met natuursteenblokken boven vensters, zadeldak in trapgevels eindigend, omstreeks..

Stuwtje

Stuwtje Dorpsweg
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Vermoedelijk 19e eeuws STUWTJE, bestaande uit een houten schot tussen ijzeren sponningen, verticaal beweegbaar middels een windas, bestaande..

Nederlands Hervormde kerk

Dorpsweg 38
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Ned. Hervormde Kerk. Laatgotisch kerkgebouw, toren eenbeukig schip met smalle dwarskapellen en koor; koor oudste deel der kerk, 15e eeuw. To..

Boerderij, afgewolfde gevel, langhuistype

Dorpsweg 43
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Boerderij, afgewolfde gevel, langhuistype. Rieten dak.

Boerderij 'Koddestein', hoge afgewolfde gevel, langhuistype, rieten dak, kleine roeden

Dorpsweg 61
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Boerderij "Koddestein", hoge afgewolfde gevel, langhuistype, rieten dak, kleine roeden. 17e eeuw, zeer fraai type.

Kaart & Routeplanner

Route naar Brandweerkazerne in Maartensdijk

Foto's (1)