Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorgebouw in Groenekan

Nijverheid Industrie

Ruigenhoeksedijk 3
3737MP Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1940
Architect: Provinciale Utrechtse Electriciteits Maatschappij


Beschrijving van Transformatorgebouw

Inleiding In 1940 gebouwd TRANSFORMATORGEBOUW, type transformatorhuisje. Het gebouwtje werd ontworpen door de Provinciale Utrechtse Electriciteits Maatschappij en maakt onderdeel uit van een in die tijd nieuw type huisje in kubistische stijl. Omschrijving Het op de hoek met de Ruigenhoeksedijk gelegen transformatorhuisje is opgetrokken op nagenoeg vierkante plattegrond onder platte daken. De gevels zijn in klezoorverband met diepe voegen opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van rode baksteen. De dakrand van het hoogste, L-vormige platte dak is afgewerkt met een rij gesmoorde geglazuurde gevelpannen. Het vrijwel kubusvormige gebouw heeft aan de voorzijde links een licht inspringend bouwdeel met een uitkragende, horizontale afdekplaat. In dit bouwdeel bevindt zich aan de voor- en linkerzijgevel een groengeschilderde stalen deur. Rechts van de deur in de voorgevel is een liseen uitgemetseld. Voor het overige zijn de gevels blind, met uitzondering van een tweetal ventilatieroosters boven in twee gevels. Waardering Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van transformatorgebouw in kubistische stijl. Tevens vanwege de situationele waarde vanwege de prominente ligging op de hoek met de Ruigenhoeksedijk. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de electrificatie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517568
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorgebouw in Groenekan

betonnen werken ruigenhoek-de gagel

betonnen werken ruigenhoek-de gagel
de bilt
Cluster 32. Inundatieduiker / sluis. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding INUNDATIEDUIKER / SLUIS in de Groenekanseweg, als civiel en milit..

Geesina

Ruigenhoeksedijk 32
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Molen "Geesina". Ronde stenen stellingkorenmolen.

Stuwtje

Stuwtje Kon. Wilhelminaweg
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Vermoedelijk 19e eeuws stuwtje, bestaande uit een houten schot tussen in gemetselde constructies uitgespaarde sponningen, verticaal beweegba..

In 't Groen / De Kleine Weise

Kastanjelaan 2
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Inleiding In 1929 naar ontwerp van architect F.J.A. den Tex voor Mr. D. Kaars Sypesteyn gebouwd WOONHUIS, type landhuis, met invloeden van ..

Voordaan

Groenekanseweg 85
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De historische PARKAANLEG van de buitenplaats "Voordaan" is rond 1850 gerealiseerd in landschappelijke stijl naar ontwerp van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)