Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Persijn in Maartensdijk

Kasteel Buitenplaats

Achterweteringseweg 10
3738MA Maartensdijk (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1849


Beschrijving van Persijn

Omschrijving TUINMANSWONING, gelegen aan de zuidwestzijde op de buitenplaats Persijn, opgetrokken op een T-vormige plattegrond en telt één bouwlaag onder een haaks op elkaar gesteld rietgedekte zadeldaken met rode en gesmoorde nokvorsten. Het decoratief gezaagde patroon aan de windveren zet zich in de dakrand over alle zijden voort. De gevels zijn door bepleisterde spaarvelden ingedeeld en hebben een ruitvormig patroon. De omlijstingen waarin de velden zijn gevat zijn grijsgeschilderd. Per gevelvlakis dikwijls één venster of één deur geplaatst. De vensterindelingen zijn gewijzigd en zijn van ondergeschikt belang. De drie eindgevels met topgevel bevatten bovenin een rond venster. De achtergevel is witbepleisterd en voorzien van een niet oorspronkelijke vensterindeling. Tegen de rechterzijgevel staat een houten aanbouw die van ondergeschikt belang wordt geacht. Waardering Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een tuinmanswoning alsmede van situationele waarde vanwege de ligging aan de oprijlaan van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517564
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Landgoed Persijn kan verwijzen naar:


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Landgoed Persijn of met Landgoed Persijn in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Landgoed Persijn inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Landgoed Persijn en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Persijn in Maartensdijk

Persijn

Achterweteringseweg 10
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De HISTORISCHE PARKAANLEG van de buitenplaats Persijn is omstreeks 1880 door Hendrik Copijn ontworpen in landschappelijke stij..

Persijn

Achterweteringseweg 10
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het LANDHUIS Persijn is op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder afgeplat, leien gede..

Bogen baanvak Utrecht-Hilversum

Ten oost.v/dGroenekansew (bij)
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Inleiding Het BAANVAK Utrecht-Hilversum werd in 1863 door de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) aangelegd. Daarnaast had in 18..

Gepleisterde boerderij

Achterweteringseweg 70
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Gepleisterde boerderij, waarschijnlijk 1e helft 19e eeuw, onder rieten wolfdak. Vensters met luiken. Zomerhuis onder hoog rieten schilddak.

Brandweerkazerne

Koningin Wilhelminaweg
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Inleiding In 1940 door architect Ch.L. Quéré in traditionalistische stijl ontworpen BRANDWEERKAZERNE. Het gebouw is deels vrijstaand, dee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)