Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Persijn in Maartensdijk

Tuin Park Landgoed

Achterweteringseweg 10
3738MA Maartensdijk (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Persijn

Omschrijving De HISTORISCHE PARKAANLEG van de buitenplaats Persijn is omstreeks 1880 door Hendrik Copijn ontworpen in landschappelijke stijl. De aanleg strekt zich uit rond het huis en wordt begrensd door de Achterweteringseweg in het zuiden en de Kon. Wilhelminaweg in het oosten. Het hoofdontwerp gaat uit van een tweetal zichtassen vanuit het huis: één in zuidelijke richting (naar Utrecht) en één in oostelijke richting (naar De Bilt). Voorts zijn er een aantal belangrijke elementen waaruit de aanleg bestaat: 1. een waterpartij in de vorm van een slingervijver, gelegen aan de oostzijde voor het huis en zich uitstrekkend naar het noorden. 2. Een zuid-noord lopende laan aan de west(achter)zijde van het huis, de entree vormend van de buitenplaats en beplant met beuken. 3. Boomgroepen, bestaande uit rode en groene beuken, onder geflankeerd door heesters als rhododendrons, werkend als coulisse aan de zuidoost, zuidwest, en noordzijde van het huis. 4. Een rechte as, noordoostelijk van het huis gelegen, en van zuid naar noord lopend aan de westzijde van de slingervijver. De laan is beplant met eiken. De aanlegstructuur bestaat uit de samenhang van de verschillende onderdelen, die vanuit het ontwerp met elkaar versmolten zijn. De slingervijver wordt geflankeerd door de boomgroepen, die in het noorden de vijver geheel omgeven, in de as van het huis ontbreken en door een aanleg met gras uitzicht bieden vanuit en op het huis, en een aanleg met boomgroepen rond de kom van de vijver aan de zuidzijde. De openheid aan de zuidzijde van het huis wordt versterkt door een coulissenaanleg van verschillende soorten bomen aan de zuidwestzijde. Hiertussendoor ligt nog een kleine slingervijver. Erachter bevindt zich, aan de Achterweteringseweg de toegangslaan met aan de zuidwestzijde de tuinmanswoning in een kleine boomgaard. De toegangslaan leidt langs het hoofdgebouw naar het koetshuis, van het huis gescheiden door een taxushaag, en komt uit op de voormalige moestuin. Deze heeft een vlak karakter en biedt uitzicht op de weilanden rond de buitenplaats. Waardering De historische parkaanleg is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als herkenbaar bewaard voorbeeld van een landschappelijke aanleg, ontworpen door Hendrik Copijn. Tevens van cultuurhistorische waarde in relatie tot de buitenplaats alsmede van ensemblewaarde in relatie tot het omliggende weidelandschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517562
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Persijn in Maartensdijk

Persijn

Achterweteringseweg 10
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het LANDHUIS Persijn is op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder afgeplat, leien gede..

Persijn

Achterweteringseweg 10
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Omschrijving TUINMANSWONING, gelegen aan de zuidwestzijde op de buitenplaats Persijn, opgetrokken op een T-vormige plattegrond en telt é..

Bogen baanvak Utrecht-Hilversum

Ten oost.v/dGroenekansew (bij)
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Inleiding Het BAANVAK Utrecht-Hilversum werd in 1863 door de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) aangelegd. Daarnaast had in 18..

Gepleisterde boerderij

Achterweteringseweg 70
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Gepleisterde boerderij, waarschijnlijk 1e helft 19e eeuw, onder rieten wolfdak. Vensters met luiken. Zomerhuis onder hoog rieten schilddak.

Brandweerkazerne

Koningin Wilhelminaweg
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Inleiding In 1940 door architect Ch.L. Quéré in traditionalistische stijl ontworpen BRANDWEERKAZERNE. Het gebouw is deels vrijstaand, dee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Persijn in Maartensdijk

Foto's (3)