Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voordaan in Groenekan

Tuin Park Landgoed

Groenekanseweg 85
3737AC Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1905
Architect: Jan Copijn


Beschrijving van Voordaan

Omschrijving De historische PARKAANLEG van de buitenplaats "Voordaan" is rond 1850 gerealiseerd in landschappelijke stijl naar ontwerp van Jan Copijn. Het park om het huis wordt omgeven door een aanleg met een slingervijver, die deels door de later aangelegde villawijk heenloopt. De vijver strekt zich uit van het zuidoosten via een westelijke kromming naar het noordoosten. Het gedeelte ten zuiden van de vijver, rond het huis, heeft een open karakter door de aanleg van een groot grasveld. Op dit veld staan oostelijk van het huis een solitair, een rij bomen langs de wetering en een coulisse ter hoogte van de gebogen oprijlaan, die naar het huis voert en eindigt in een keerpunt ten westen van het huis. De brug over de wetering is opgetrokken in decoratief metselverband met Amsterdamse Schoolstijl-kenmerken. Westelijk van het huis zijn bossages geplant, bestaande uit heesters. Het gebied gelegen rond de slingervijver, achter het huis, is vanuit het huis bereikbaar via een voetgangersbrug en vormt het hart van de villawijk. De beplanting bestaat hoofdzakelijk uit eiken en beuken en lagere bossages. Met uitzondering van het hoofdgebouw en parkaanleg, zijn de overige onderdelen van ondergeschikt belang. Waardering De parkaanleg is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een landschappelijke aanleg alsmede van ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517559
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voordaan in Groenekan

Voordaan

Groenekanseweg 85
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het aan de Groenekanseweg gelegen LANDHUIS is opgetrokken op een in hoofdzaak rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen ..

Welgelegen

Groenekanseweg 90
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Inleiding Omstreeks 1881 werd in opdracht van P.G. Copijn naar ontwerp van P. Copijn gebouwd WOONHUIS, type villa gebouwd, die in 1896 werd..

In 't Groen / De Kleine Weise

Kastanjelaan 2
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Inleiding In 1929 naar ontwerp van architect F.J.A. den Tex voor Mr. D. Kaars Sypesteyn gebouwd WOONHUIS, type landhuis, met invloeden van ..

Stuwtje

Stuwtje Groenekanseweg
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
Vermoedelijk 19e eeuws stuwtje, bestaande uit een houten schot (thans verdwenen) tussen in de gemetselde beschoeiing uitgespaarde sponningen..

Boschhoeve

Groenekanseweg 119
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Inleiding In 1907 in opdracht van de boomkweker en tuinarchitect Hendrik Copijn gebouwd en door J. van Burk ontworpen dubbel WOONHUIS, type..

Kaart & Routeplanner