Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Voordorp, artillerieloods in Groenekan

Militair Object

Voordorpsedijk 28 b
3737BK Groenekan (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1869-1870


Beschrijving van Fort Voordorp, artillerieloods

Omschrijving De evenwijdig achter kazerne A gelegen ARTILLERIELOODS is op een gemetselde voet opgetrokken in groengeschilderde houten rabatdelen. De in 1885 op het fundament van een afgebrande voorganger gebouwde loods heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder zadeldak, gedekt met gesmoorde pannen. De loods meet 38 bij 7,5 meter. De westgevel bevat een aantal vensters met zesruits roeden en luiken alsmede een dubbele deur. De zijgevels bevatten dubbele toegangsdeuren en een luik in de topgevel. Tegen de achtergevel zijn een aantal lage aanbouwen gezet die van ondergeschikt belang zijn. Waardering Artillerieloods, van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuur/militairhistorische waarde als voorbeeld van een loods alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517555
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Voordorp, artillerieloods in Groenekan

Fort Voordorp, vijf groepsschuilplaatsen op het fort

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving VIER GROEPSSCHUILPLAATSEN (1939-1940) van het type piramide zijn verspreid op het fort geplaatst. De uit gewapend beton vervaa..

Fort Voordorp, fortwachterswoning

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving FORTWACHTERSWONING, gelegen aan de zuidzijde van het fort, ter hoogte van de brug. Het pand is opgetrokken op een rechthoekige..

Fort Voordorp, aardwerk

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving Het AARDWERK van fort Voordorp stamt uit 1869-1870. Dit vierkante fort met vier bastions werd in 1878 deels vergraven en uitge..

Fort Voordorp, kazerne A

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De BOMVRIJE KAZERNE A is in eerste aanleg symmetrisch van opzet en bestaat uit elf traveeën, waarvan de noordelijke vijf mete..

Fort Voordorp, caponniere

Voordorpsedijk 28b
Groenekan (Gemeente De Bilt)
Omschrijving De CAPONNIERE is een midden in een bastion vooruitgeschoven verdedigingswerk met driehoekige opzet, ter bescherming van de rec..

Kaart & Routeplanner